De Schaal van Hebbûh: de Siri voor in je huiskamer Echo Dot

Internet Vandaag 28 okt 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ze ziet eruit als een lichtgevende hockeypuck, maar het is een slimme speaker. De Echo Dot, met daarop geïnstalleerd de slimme robotassistent Alexa, koppel je aan je bestaande speakerset en is vanaf dan de Siri voor in je woonkamer.

Je kunt dus alles vragen aan Alexa. Wat er vandaag op de planning staat. Wie er gewonnen heeft met voetbal. Of ze een timer wil instellen over 10 minuten. Wie de president van Amerika is. Of ze een playlist op Spotify wil aanzetten.

Werkt het goed?

Medium. De stemherkenning werkt boven verwachting, ook als je tien meter van het apparaat verwijderd zit. Ze verstaat je dus wel, maar ze begrijpt je niet altijd. Vraag je eerst wie de president van Amerika is, dan zegt ze netjes 'Obama'. Maar vraag je daarna 'Hoe oud is hij?', dan weet ze niet meer waar je het over hebt.

Ook moet je wel heel specifiek de commando's onthouden waarmee je haar aanstuurt.

Altijd een luisterend oor

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de Echo Dot altijd aanstaat. Je hebt dus altijd een microfoon meelopen in je huis. Amazon zegt zelf dat het niet meeluistert als daar niet om gevraagd wordt, maar je hebt weinig verbeelding nodig om mogelijke misbruik in te zien.

Hebbûh of niet Hebbûh?

Uiteindelijk belandt Alexa bij mij in de categorie Prima om te Hebbûh. Dat is de middelste schaal, boven Wil ik niet Hebbûh, maar onder Hebbûh Hebbûh Hebbûh.

Dat komt omdat Alexa nu nog niet zo lekker werkt, behalve als je hele specifieke commando's geeft. Daarbij is Alexa nog niet officieel in Nederland te verkrijgen (je kunt hem wel via een omweg bestellen, maar dan betaal je wel dubbel) en moet je dus Engels spreken en extra tijd stoppen in de installatie van het apparaat.

Maar daar tegenover staat dat het wel echt een volledig nieuwe innovatie is, zelfs een hele nieuwe producttak, waar Amazon wel echt credits voor verdient. De 45 dollar die de Dot kost, valt ook reuze mee. Als je de juiste toepassingen weet, dan kan het een geinige toevoeging zijn aan je woonkamer.


Mede mogelijk gemaakt door