'Het is allemaal de schuld van Facebook'

Internet Vandaag 10 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto: ANP
Foto: ANP

Zowel TechCrunch als New York Mag vinden Facebook de hoofdverantwoordelijke voor de verkiezing van Trump.

Het commentaar bestaat uit twee delen. Als eerste bevestigt Facebook iedereen in hun eigen denkbeelden, zo schrijven de sites. Door het algoritme krijg je alleen nieuws op je tijdlijn dat jij waarschijnlijk 'leuk' gaat vinden.

Tegenargumenten gaan daarom volledig aan stemmers voorbij, dus iedereen raakt alleen nog maar meer overtuigd van zijn eigen gelijk. Dat zorgt voor de verharding en dat merk je in het debat.

Virale leugens

Wat het nog erger maakt: Facebook geeft leugens de ruimte om viral te gaan, schrijft TechCrunch. Op Facebook is zo goed als geen controle op echtheid van het nieuws, terwijl mensen het wel als 'waar' aannemen. Deze sites willen veelal alleen zoveel mogelijk clicks binnenhalen en hechten minder waarde aan de waarheid.

Terecht?

Het is dus kritiek waar je grotendeels in mee kan gaan. Wel gelden deze handicaps in het Facebook-systeem even veel voor de Democraten als voor de Republikeinen. Maar je kunt wel zeggen dat Trump beter was in het schoppen van stennis dan Clinton.

Facebook zelf verbergt zich de hele tijd achter het standpunt 'wij zijn geen mediaorganisatie, maar een techorganisatie'. Maar dat is steeds moeilijker vast te houden.


Mede mogelijk gemaakt door