Blokkeren van chatapps zorgt voor minder vrij internet

Internet Vandaag14 nov '16 08:490
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Beeld: Hollandse Hoogte
Beeld: Hollandse Hoogte

Dat blijkt uit onderzoek van waakhond voor de democratie Freedom House.

China, Syrië en Iran bungelen onderaan de lijst van landen waar het internet vrij toegankelijk is. In Estland, IJsland en Canada zijn de minste belemmeringen. Nederland is niet meegenomen in het onderzoek, de onderzoekers merken wel op dat in ons land de beschikbaarheid van breedbandinternet wat achterblijft.

Een belangrijke negatieve ontwikkeling is het steeds vaker blokkeren van chatapps, zoals Whatsapp en Telegram, merkt Freedom House op. Twaalf landen hebben die apps het afgelopen jaar geblokkeerd in reactie op protesten. Volgens onderzoeker Sanja Kelly raken die blokkades iedereen, maar zijn ze in het bijzonder schadelijk voor journalisten, minderheden en mensenrechtenbeschermers.

Het gebruiken van sociale media is ook niet zonder risico: in 38 landen zijn het afgelopen jaar arrestaties uitgevoerd vanwege posts op die platformen.

De status van het internet in Turkije is gedaald van 'gedeeltelijk vrij' naar 'niet vrij'. In de Verenigde Staten werd het internet juist iets vrijer, door de Freedom Act die het verzamelen van data door inlichtingendiensten beperkt.