Iedereen 500 euro schadevergoeding van Facebook? De rechter in Oostenrijk is aan zet

Internet Vandaag23 nov 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De rechter keurde het verzoek van de student al goed, hij mag de zaak gaan voeren bij de rechter. Nu eist hij dat hij de zaak namens nog eens 25.000 andere slachtoffers mag voeren, meldt Reuters. Mocht de uiteindelijke schadezaak voor Facebook nadelig uitvallen, kan dat uitkomen op een gezamenlijke schadevergoeding van 12,5 miljoen euro. Onder die 25.000 eisers zitten ook zo'n 800 Nederlanders.

Volgens de slachtoffers is Facebook niet goed omgegaan met hun persoonsgegevens. Door deze in de Verenigde Staten (VS) op te slaan kregen geheime diensten toegang tot de data. De klagers voelen zich gesteund door uitlatingen van klokkenluider Edward Snowden. Het Europese Hof gebruikte vorige maand het zelfde argument om het Safe Harbor-verdrag te verscheuren. Dat verdrag maakte het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk om data van Europeanen op te slaan in de VS.

Het is de zoveelste zaak tegen Facebook in Europa. Eerder deze maand besloot het Ierse hooggerechtshof nog dat de privacywaakhond in dat land onderzoek moet gaan doen naar de praktijken van het bedrijf. In Nederland is al lange tijd gesteggel met Facebook in een wraakporno-zaak.


Mede mogelijk gemaakt door