Aflevering 5 januari | CES2015: dit wordt het jaar van de wearable

Internet Vandaag5 jan 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Daar waren vooral gadgets te vinden die je op of om je lichaam moet dragen, of apparaten die de verouderde techniek in je woning slimmer maken. Zo zag je een broekriem die automatisch losser gaat zitten als je veel eet of zit en een fietsjas voorzien van allerlei slimme sensoren om je veilig te houden. Voor het huis waren het vooral slimme beveiligingen: je voordeur openmaken met je smartphone en wereldwijd op afstand mensen in je huis kunnen laten.

Eén categorie valt daar buiten, die je toch veel zag: de slimme auto. Vrijwel alle grote autofabrikanten zijn er dit jaar weer te vinden. Het Franse bedrijf Parrot, bij veel leaserijders bekend om hun simpele carkit, heeft een smartcar-systeem ontwikkeld dat naar eigen zeggen in 99 procent van de bestaande auto’s is in te bouwen. En zo worden er op deze beurs meer van dit soort lanceringen verwacht uit die hoek.

Toch maken kenners en liefhebbers niet helemaal tevreden met wat ze tot nu toe hebben gezien. Het gevaar voor de eenheidsworst is groot. “Je ziet echt dat veel bedrijven met hetzelfde komen, je ziet hier tientallen bedrijven die allemaal een slot aanbieden dat je met je telefoon open kan maken”, zegt Rob Blaauboer, techanalist en al zes jaar vaste bezoeker van de beurs. “Dit kennen we nou wel. Kom met iets vernieuwends, of maak het noemenswaardig beter.”

CES Unveiled was slechts een voorproefje op het grote werk. Vandaag eerst de grote persconferenties van Sony, Samsung en LG. Morgen opent de gigantische beursvloer zijn deuren.


Mede mogelijk gemaakt door