Formule 1-experts helpen chirurgen beter opereren
Een bijzondere samenwerking is gestart tussen het raceteam van McLaren en de Universiteit van Oxford om chirurgen in opleiding sneller te laten leren.
Dat schrijft Techcrunch. McLaren wil hun technologische kennis gaan toepassen bij operaties. Dat gaan ze doen op drie terreinen: simulatie-technologie, data management en voorspellende analyses.
Tijdens een Formule-1-wedstrijd registeren honderden sensoren in welke staat de auto is. Die informatie wordt allemaal naar het hoofdkantoor van McLaren gestuurd, waardoor in secondes beslissingen gemaakt kunnen worden. Dat wil McLaren nu ook gaan doen voor de chirurgie.
Sensor op de elleboog
De chirurg zelf wordt een soort van F1-auto. Op zijn elleboog krijgt hij een sensor geplakt, die via Bluetooth aan de computer is verbonden. Al zijn bewegingen worden gevolgd en daar wordt een data-analyse op los gelaten. Als je dit lang genoeg doet, dan weet je precies welke beweging wel en niet effectief zijn voor een operatie. Het gaat vooral om de schokkeringheid en de behendigheid. Deze informatie kan dan weer directe feedback zijn voor de chirurg.
Afrekenen op feiten
De test start met 50 chirurgen, waarvan de meeste in opleiding zijn. Volgens de baas van de chirurgenopleiding van Oxford helpt de technologie de voortgang van zijn studenten te meten. Als blijkt dat iemand te veel fouten maakt of te weinig vooruit gaat, kan hij op feiten worden afgerekend. Het voegt objectiviteit toe, zegt McLaren. Met deze test wil McLaren de chirurgie verbeteren en uiteindelijk het intelligente systeem commercialiseren.
Verder deze ochtend in Internet Vandaag:
Hoeveel uur mag een kind achter een scherm?

Tech Update
Alles wat je moet weten op het gebied van tech.