Internet Vandaag 9 april | Reclameloos YouTube-en voor 10 dollar per maand

Internet Vandaag9 apr 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Advertentie
Advertentie

Het is inmiddels het bekende Netflix- en Spotify-model: je betaalt één keer en kan voor de rest van de maand onbeperkt en dus reclameloos gebruik maken van de dienst.

Niet de eerste keer
Google, eigenaar van YouTube, flirt al jaren met een betaald abonnement. Sinds januari 2013 komen er geruchten naar buiten, Internet Vandaag had er het afgelopen oktober nog over. Google zou experimenteren met betaalde kanalen, dus als je bijvoorbeeld de populaire blogger Enzo Knol wilde zien, dan moest je bijbetalen. Maar dat is niet doorgegaan. Ook wilde Google je laten betalen om videoclips te bekijken, zo ging het gerucht, maar ook dat is niet gebeurd. Het enige wat wel gebeurd is, is de betaalde muziekdienst YouTube Music Key.

Maar nu is het dus zeker dat YouTube met een reclameloos abonnement komt. Bloomberg legde de hand op een mail van YouTube aan haar bekende videomakers om aan te geven dat de dienst in aantocht is en dat het verdienmodel verandert. Wanneer de dienst komt is nog onduidelijk, maar juni lijkt een logische tijd omdat dan de gebruikersvoorwaarden veranderen.

Maar het zal niet storm gaan lopen
De advertenties zijn heel makkelijk te blokkeren via Adblockers, dus dan zie je geen reclame meer. Maar je merkt wel dat het online kijkgedrag gigantisch verandert. Volgens YouTube wordt nu de helft van hun video's via mobiel gekeken en dat stijgt nog steeds. Op mobiel zit die reclame wel erg in de weg en daar is het ook moeilijk te blokkeren via Adblockers. Dus daar lijkt YouTube op in te zetten.

Dan nog: Facebook laat je chatten via je webbrowser
Facebook lijkt zoekende te zijn met hun chatdienst. Eerst had Facebook helemaal geen chat, toen kreeg je Facebook Chat, toen ging dat Messenger heten. Maar toen mocht je niet meer via de Facebook-app chatten maar moest je de app Messenger installeren en nu heb je dus Messenger.com waarmee je wel kan chatten in je webbrowser, maar daarvoor moet je dan wel eens de app installeren. Een nieuw programmaatje dus, maar je kan ook gewoon via Facebook.com berichten blijven besturen.

Messenger.com is voorlopig alleen voor Engelstalige Facebook-gebruikers, maar komt komende week ook voor andere talen.


Mede mogelijk gemaakt door