Internet Vandaag3 nov '15 18:16

Whatsapp mag telefoonnummers van niet-gebruikers blijven opslaan

Auteur: Thomas van Groningen

Whatsapp mag de telefoonnummers van niet-gebruikers van de dienst blijven opslaan op hun servers, maar moet dit wel anders gaan doen. Dat is het bedrijf overeengekomen met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

De app gebruikt de adresboeken van gebruikers om te laten zien wie van je vrienden en bekenden er nog meer op de dienst zitten, om dat voor elkaar te krijgen worden al deze gegevens uit je telefoon naar Whatsapp gestuurd. Ook de telefoonnummers van mensen die niet op Whatsapp zitten blijven achter op de servers van het bedrijf. Het CBP plaatste daar jaren geleden al vraagtekens bij, maar staat dat nu toch toe.

“Whatsapp geeft aan dat het echt niet anders kan. De app functioneert anders niet”, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de toezichthouder. Het CBP heeft daarom eisen gesteld aan de manier waarop de gegevens worden opgeslagen. “Daar heeft Whatsapp gehoor aan gegeven. De komende tijd blijven we controleren of dat allemaal binnen het kader van de Nederlandse wet gebeurt.”

Whatsapp werkt mee aan de eisen van het CBP, maar geeft wel aan dat de Nederlandse toezichthouder er ‘niets over te zeggen heeft’. “Daar waren wij het niet mee eens. Het gaat over gegevens van miljoenen Nederlanders die niet op Whatsapp zitten. Daar wil ik me mee kunnen bemoeien”, meent Tomesen. Whatsapp is niet in Nederland gevestigd, maar in Californië in de VS.

Een uitgebreid verslag is te vinden bij Wired.

Gerelateerde artikelen