Aflevering 22 december | WikiLeaks: zo kom je als spion een land binnen

Internet Vandaag22 dec 2014

Over de aflevering

De nieuwe informatie geeft een mooi inkijkje in hoe immigratiediensten over de hele wereld te werk gaan op vliegvelden. Sommige adviezen die CIA-sponnen mee krijgen klinken wel erg voor de hand liggend: kom niet nerveus over, zweet niet te veel en verander nooit van verhaal als er vragen gesteld worden. Het eerste document, genaamd Surviving Secondary, behandelt vooral dat soort algemene adviezen.

 • Kom niet nerveus over. Beveiligingsbeambten letten op trillende handen, snelle ademhaling zonder reden, zweet, hoge hartslag, blozen en het voorkomen van oogcontact met personeel.
 • Zorg dat je de taal spreekt van het (valse) paspoort dat je draagt
 • Zorg dat je alle gegevens uit het paspoort uit je hoofd kent. Weet welke landen je volgens het paspoort eerder hebt bezocht en de biometrische gegevens (lengte, gewicht, wanneer foto is genomen etc.)
 • Draag geen kleding of spullen van Amerikaanse merken die niet elders te koop zijn
 • Verander nooit van vlucht- of reisschema binnen 24 uur voor vertrek
 • Blijf altijd in je eigen rij en bestudeer de veiligheidsprocedure niet te opzichtig

Ook voor het inpakken van bagage zijn speciale regels:

 • De hoeveelheid bagage moet kloppen met de lengte van het geplande verblijf
 • Heb niet te veel nieuwe producten bij je, denk aan wekkers, kladblokken
 • Een nette zakenman heeft een nette koffer. Pak je koffer in zoals je dekmantel dat ook zou doen.
 • Kaarten, gidsen en andere boeken moeten geopend en gebruikt zijn. Kaarten en reisgidsen van locaties die je niet bezoekt op deze reis mag je niet meenemen. Beveiligingsbeambten letten op de staat van kaarten en gidsen.
 • SD-kaarten in camera's die qua opslagcapaciteit niet matchen met de lengte van het verblijf en de kwaliteit van de camera vallen ook op.

Ook staan er in de documenten tips gebaseerd op specifieke luchthavens. Zo letten Japanse luchthavens op Westerse passagiers die alleen reizen, omdat dit mogelijk drugskoeriers zijn. In Irak worden Koerdische passagiers met een Turkse accent altijd extra gecontroleerd, uit angst dat het om een PKK-lid gaat. Volgens de CIA moeten spionnen met name in Mauritius opletten met oppikken van hun bagage op de band, dat land houdt gezichtsuitdrukkingen rondom de bagageband extra in de gaten. In Hongarije wordt gespiegeld glas om pas aangekomen passagiers beter te bestuderen. In Bahrein lopen standaard undercover-agenten door de aankomsthal om passagiers te inspecteren op verdacht gedrag.

Mocht een spion onverhoopt toch extra gecontroleerd worden, dan moeten ze van de CIA hun dekmantel altijd vol blijven houden, ongeacht wat er gebeurt. In de documenten staat een verhaal van een CIA-spion die wordt aangehouden op een vliegveld binnen de EU omdat hij wel erg 'casual' gekleed was voor zijn diplomatieke status. In zijn koffer werden sporen van explosieven gevonden. Toch mocht de spion het land in, omdat hij zijn dekmantel vol bleef houden. Hij bedacht een anti-terreurtraining als excuus voor de sporen in zijn koffer.

WikiLeaks vind die anecdote onbegrijpelijk: "Als de anti-terreurtraining een leugen was om het land in te komen, wat was deze spion van de CIA dan echt aan het doen op een Europees vliegveld met sporen van explosieven in zijn koffer? En waarom werd hij geweigerd?"

Het tweede documenten op Wikileaks, genaamd Infiltrating Schengen, geeft informatie over veiligheidsprocedures binnen de 26 Schengen-landen, waar ook Nederland onder valt. Hoevel die maatregelen vooral bedoeld zijn om illigeale immigranten tegen te houden, maakt de CIA zich wel zorgen over de opmars van biometrische beveiliging op Europese-vliegvelden. Dat zou het een stuk moeilijker maken voor spionnen om onder een valse naam binnen te komen.

Bron: The Verge


Mede mogelijk gemaakt door