IS gebruikt Telegram om jihadstrijders te ronselen

Internet Vandaag8 okt 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

EPA Archiefbeeld De vlag van IS op een heuvel bij Kobani.
EPA Archiefbeeld De vlag van IS op een heuvel bij Kobani.

IS en andere jihadistische groepen maken gebruik van de kanaal-functie in het chatapp. Daarmee kan je berichten sturen naar een oneindig aantal volgers. Een kanaal genaamd 'Nashir' met 4.500 gebruikers werd deze week al door de BBC openbaar gemaakt, maar er zijn meer kanalen.

De aanslag afgelopen disndag op een hotel in Jemen waar op dat moment regeringsleiders verbleven, werd als eerste opgeëist via Telegram. Ook verschijnen er op het kanaal aan de lopende band oproepen om mee te doen aan de jihad. BNR ontving woensdag één bericht dat in het Nederlands was geschreven via een aan IS toegeschreven kanaal.

Strijders van IS hebben steeds meer moeite om een podium te vinden op sociale media, ze worden op veel plekken afgesloten. Facebook en Twitter blokkeren bijvoorbeeld pagina's met IS-propaganda. Sinds juli van dit jaar is er geen Twitter-account van de jihadstrijders meer te vinden op Twitter.

Telegram zegt illegale content ook te verwijderen. Sinds donderdag zijn de IS-kanalen voor BNR dan ook niet meer te bereiken.


Mede mogelijk gemaakt door