29 april | Het kan nog extremer: GoPro stapt in Virtual Reality

Internet Vandaag29 apr 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Still uit video GoPro
Still uit video GoPro

Je kunt geen skilift meer instappen, of er staat wel iemand met een GoPro op zijn helm. Maar deze beleving wordt nog intenser als je naar links en rechts kan kijken via een Virtual Reality-bril.

Dat moet de reden zijn geweest dat GoPro bij het presenteren van de 1e kwartaalcijfers (1,3 miljoen camera's verkocht, 363 miljoen dollar omzet) bekend maakte het Franse bedrijf Kolor hebben overgenomen. Kolor helpt gebruikers met het aan elkaar plakken van de beelden. Een 365 graden-video wordt opgenomen door verschillende camera's met een fisheye-lens (vaak GoPro's) naast elkaar op een bol te plakken. Daarna moeten alle beelden aan elkaar geplakt worden.

Hoeveel GoPro voor Kolor betaalt, is niet duidelijk. Het volledige team van Kolor gaat nu voor GoPro werken, maar blijft wel in het Franse bergdorpje Francin, naast Lyon.

YouTube als verzamelbak
De virtuele realiteit wordt steeds realistischer. Er zijn veel productiebureau's, ook in Nederland, die concertregistraties en videoclips in 360 graden opnemen. Wat nog miste was een groot platform waarop alle VR-video's samen kwamen, maar dat gat is sinds vorige maand opgevuld door YouTube. Daar zijn alle video's te plaatsen en ook zonder VR-bril te bekijken.

GoPro presenteerde onderstaande video ter lancering van de overname. Het ligt voor de hand dat GoPro nu ook 360 graden camera's gaat produceren. Alle virtuele puzzelstukken lijken nu in elkaar te vallen.

<p>Favoriete GoPro-video van de redactie is minder extreem: <u><strong><a href="https://vimeo.com/39224154" target="_blank" title="">door de ogen kijken van een vierjarig kind in de speeltuin</a></strong></u>.</p> <iframe frameborder="0" height="324" src="https://player.vimeo.com/video/39224154" width="576"/><p><em>Verder deze ochtend in Internet Vandaag <br/></em><u><strong><a href="http://www.theverge.com/2015/4/28/8507559/microsoft-windows-10-sounds" target="_blank" title="">Zo klinkt het nieuwe Windows 10</a></strong></u></p>

Mede mogelijk gemaakt door