Aflevering 18 augustus | Facebook pakt satire aan

Internet Vandaag18 aug 2014

Over de aflevering

Gebruikers zouden om de functie gevraagd hebben, omdat er vaak verwarring ontstaat over de echtheid van berichten. Mensen die de satirische aard van bepaalde sites niet kennen, nemen het nieuws vaak voor waar aan. De links worden soms dan ook duizenden keren op Facebook gedeeld, en dat wil de site nu aanpakken.

Het beste voorbeeld waar dit mis kan gaan is de satirische site The Daily Currant. Daarop verschijnt nepnieuws dat op zichzelf niet eens zo grappig is, maar het is zo opgeschreven dat het makkelijk echt waar kan zijn. Zo worden met enige regelmaat bekende acteurs doodverklaard op de site. En verscheen daar ooit het bericht dat de ultraconservatieve Amerikaanse politicia Sarah Palin commentator zou worden bij de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Dat was niet waar, maar zo goed opgeschreven dat The Wall Street Journal het nieuws overnam. Een kopje 'satire' had daar veel schade kunnen voorkomen.

iPhone-geluidjes
U herkent ze waarschijnlijk direct, de geluidjes van de iPhone sms-app en die van Facebook Messenger, de chatdienst van Facebook. Deze geluidjes hoor je op je telefoon als een nieuw berichtje hebt. Een Zweed wist daar een goede grap mee uit te halen, en dat filmpje is al bijna 5 miljoen keer bekeken. Die jongen kan namelijk perfect de geluidjes nadoen. Oordeel zelf.Mede mogelijk gemaakt door