Internet Vandaag2 jul '14 16:35

Internet Vandaag 2 juli | WK-photoshops op sociale media: mag dat?

Auteur: BNR Webredactie

De wereldvoetbalbond FIFA is niet blij met Twitter-accounts die bewegend en stilstaand beeld van het wk-voetbal in Brazilië plaatsen. De afgelopen dagen zijn meerdere kanelen uit de lucht gehaald, en diverse twitteraars zijn onder druk gezet om te stoppen met het plaatsen van foto's en video's. Maar wat betekent dat voor al die grappige plaatjes over bijvoorbeeld Arjen Robben, Luis Suárez en Louis van Gaal?

Die mogen in Nederland gewoon gemaakt worden, stelt mediarechtadvocaat Bas Le Poole. "Als het voor reclamedoeleinden, dan mag het niet zonder toestemming van de speler", voegt Le Poole daar nog aan toe. Maar verder wordt er photoshoppers geen strobreed in de weg gelegd. "Zolang het in de parodiesfeer blijft, dan valt het onder de vrijheid van meningsuiting."

Maar wat nou als een speler zelf aanstoot neemt aan de plaatjes? Misschien vindt Arjen Robben het wel heel vervelend dat hij wordt afgebeeld als een balletdanseres. Dan zou hij eventueel in actie kunnen komen, stelt Le Poole. "Maar de afweging voor de rechter is dan of het grapje kan of niet, en veel grapjes kunnen door de beugel." Daar voegt Le Poole nog wel aan toe dat Robben dan niet afgebeeld moet worden in een setting die maatschappelijk gevoelig ligt, zoals met nazitekens of in een pornosetting.

De spelers moeten er overigens gewoon tegen kunnen, meent Le Poole. "Hoge bomen vangen veel wind, dat weten ze. Het hoort bij het vak. "

Gerelateerde artikelen