Internet Vandaag 30 juni | Amerika mag niet zomaar bij onze gegevens
De Amerikaanse overheid mag niet zomaar privé-gegevens van EU-burgers opvragen bij Amerikaanse bedrijven. Daarvoor moeten ze eerst bij een Europese rechter aankloppen. Dat schrijft eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) in een brief aan europarlementariër Sophie in 't Veld (D66), meldt Nu.nl.
Reding reageert met de brief op een rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse regering. Het softwarebedrijf weigert gegevens die buiten de VS zijn opgeslagen te delen met de geheime diensten. Ze willen eerst voor elk individueel geval toestemming van een lokale rechter. Microsoft wil zich namelijk graag aan de in Europa geldende wetten houden. In 't Veld is blij met de reactie van Reding op die zaak, maar vindt dat ze niet ver genoeg gaat. Ze wil dat er actie wordt ondernemen tegen de Amerikanen. Die hebben volgens haar lak aan de oproep van Reding. Als bedrijven toch ingaan op verzoeken van de VS tot gegevens van EU-burgers, dan moeten er flinke boetes worden uitgedeeld.
"Het is heel vervelend dat die bedrijven nu tussen twee vuren komen te staan, maar het is natuurlijk ook te gek dat een andere land bepaalt dat onze eigen wetten hier niet van toepassing zijn", zegt In 't Veld tegen BNR. "Op het moment dat bedrijven meewerken, zijn ze in overtreding. En dan moet de Europese Commissie net zo hard optreden zoals ze doen bij bijvoorbeeld kartels en illegale staatssteun."
Het is nog maar de vraag of Reding inderdaad keihard gaat optreden tegen die bedrijven. Ondertussen kunnen de Amerikanen gewoon Europese e-mails van Gmail, privéberichtjes op Facebook en documenten in Dropbox opvragen. In 't Veld: "Het zijn overigens niet alleen gegevens over u en ik. Er zit ook bedrijfsgevoelige informatie bij en politieke spionage."
Als voorbeeld noemt ze de Amerikaanse telecomgigant Verizon. Dat bedrijf werkte tot voor kort voor de Duitse regering. Dat contract werd opgezegd uit angst voor spionage. Nu blijkt dat het bedrijf nog steeds werkt voor de Europese Centrale Bank. "En daar lopen we nu dus het risico dat we afgeluisterd worden door de VS", aldus In 't Veld.