Aflevering 13 november | Sociale kloof op internet

Internet Vandaag12 nov '14 17:28
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Mensen met een hoge opleiding zoeken op het internet vooral naar nieuws en volgen online opleidingen, terwijl  laagopgeleiden op zoek zijn naar vermaak.

"Laagopgeleiden chatten, Facebooken, gamen en gebruiken sites als Marktplaats. Relatief simpele toepassingen, bijvoorbeeld YouTube filmpjes die grappig zijn, maar ze kijken bijvoorbeeld  niet naar online colleges", legt Jan van Dijk, hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Twente, uit.

Groter probleem dan verschil in inkomen
Dit lijkt allemaal heel logisch. Maar volgens hoogleraar van Dijk is dit een probleem. Niet alleen worden de verschillen steeds groter. Maar de digitale ongelijkheid vergroot ook de bestaande economische en culturele verschillen.

"De hoogopgeleiden krijgen steeds betere banen, een hoger inkomen en betere contacten. Dit is de ongelijkheid van de toekomst, nog meer dan de ongelijkheid in inkomens."

Oplossing
Volgens hoogleraar van Dijk zijn er twee oplossingen. Het onderwijs aanpassen, maar ook informatie aantrekkelijker aanbieden op sites. Door begrijpelijke taal in te zetten of informatie in spelvorm. Zo wordt de informatie ook behapbaar voor laagopgeleiden.