Internet Vandaag2 okt '14 16:10Aangepast op 6 okt '14 17:34

Aflevering 2 oktober | Echte naam niet meer verplicht op Facebook

Auteur: BNR Webredactie

Facebook gaat het beleid aanpassen dat gebruikers dwingt hun echte namen te gebruiken. Het internetbedrijf ging door de knieën voor een groep Amerikaanse dragqueens: mannen die in vrouwenkleding optreden en hun artiestennamen zien als een noodzakelijke vorm van bescherming.

De website bevroor de afgelopen weken talloze accounts van gebruikers die onder valse namen actief waren. Dat was tegen het zere been van gedupeerde dragqueens. Ze vreesden voor negatieve reacties van familie en werkgevers bij het gebruik van hun echte namen. Facebook-producttopman Christopher Cox bood zijn excuses aan en beloofde bevroren accounts weer vrij te geven.

"Het is nooit ons beleid geweest iedereen te dwingen zijn officiële naam te gebruiken'', benadrukte Cox in een verklaring. Het zou vooral belangrijk zijn dat mensen de naam gebruiken die ze in het dagelijks leven ook hanteren. "Voor Sister Roma is dat Sister Roma. Voor Lil Miss Hot Mess, is dat Lil Miss Hot Mess'', beloofde Cox de travestieten.

Facebook sloeg volgens critici erg door met het 'echte namen-beleid', in sommige gevallen vroeg de site zelfs op kopieën van paspoorten ter controle. Andere sociale netwerken, zoals Twitter en Google+ hebben er geen problemen mee.

Gerelateerde artikelen