Internet Vandaag 1 augustus | Hologrammen worden steeds beter
Hologrammen worden steeds beter. Op Comic Con, de wereldberoemde Amerikaanse stripconventie, kwam ineens Homer Simpson het podium op lopen. De hologram was zo helder, dat het publiek dacht dat er écht een Simpson-personage op het podium stond.
Hologrammen bestaan al sinds de jaren 40. De Britse uitvinder Dennis Gabor gebruikte het woord als eerste. In het latijn betekent het 'volledig schrijven'. Het was een techniek om in 3d afbeeldingen te maken. En dat wordt nog steeds gebruikt op papiergeld, bankpassen en andere waardepapieren.
De hologram die wij bedoelen is misschien het bekendst van optredens van de al bijna 20 jaar geleden overleden rapper Tupac. Een paar jaar geleden verscheen hij ineens op het podium van een Amerikaans popfestival. Of wat dacht je van de hologram die de Indiase politicius Narendra Modi gebruikte tijdens de verkiezingen afgelopen jaar? Tijdens zijn campagne ging niet hijzelf op bezoek bij dorpelingen. Nee, dat dat deed zijn hologram.
Die techniek werkt met een schuine glasplaat waarop geprojecteerd wordt. Het oog ziet de glasplaat niet en denkt dat er echt een figuur te zien is. Dat idee wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in pretparken, denk aan De Efteling.
Maar wanneer komt nou het moment dat er geen glasplaat meer nodig is. Dat er echt een figuur in de lucht geprojecteerd kan worden. Onderzoekers denken er nog jaren voor nodig te hebben. Maar als je Homer Simpson zo op het podium ziet lopen, dan heb je echt niet in de gaten dat het eigenlijk een filmpje op een glasplaat is.

Tech Update
Alles wat je moet weten op het gebied van tech.