Internet Vandaag11 mrt '13 12:38

11 mrt: 3D-scanner is auteursrechtelijke tijdbom

Auteur: Herbert Blankesteijn

Het Amerikaanse Makerbot, marktleider in 3D-printers, komt met een 3D-scanner. Voorwerpen worden gescand tot een 3D-bestand, dat met een 3D-printer kan worden gekopieerd.

Makerbot heeft de scanner gepresenteerd op het SXSW-festival in Texas. Het betekent heftige hoofdpijn voor rechthebbenden, want 3D-ontwerpen kunnen nu ongelimiteerd worden nagemaakt. Makerbot-oprichter Bre Pettis zegt tegen VentureBeat dat zijn klanten wat hem betreft ook hun 3D-printer mogen kopiëren.

De scanner is trouwens nog niet te koop en een prijs is nog niet genoemd. Maar hij komt wel, en rechtszaken over dit onderwerp vast ook.

Het nieuwste op het gebied van 3D-printers is een 3D-printautomaat. Dreambox heet het apparaat en het is zo groot als een parfoto-automaat. Je kunt een ontwerp kiezen uit een bibliotheek of een bestand uploaden, en dat kan via een website of bij de automaat zelf. Je kunt dan binnen een dag je product ophalen. De eerste Dreambox wordt deze maand geplaatst bij de Universiteit van Californië, dus dan weet u waar u naartoe moet voor uw printje.

Gerelateerde artikelen