Internet Vandaag7 jun '11 15:40

7 juni: iTunes Match, internet mensenrecht, Weiners wiener

Auteur: Herbert Blankesteijn

Apple legaliseert gedownloade muziek - VN-rapporteur verklaart internet tot grondrecht, Amerikaanse politicus struikelt over ondeugende tweet

Gisteravond presenteerde Steve Jobs nieuwe producten van Apple. Apple richt geen eigen Spotify op, dat had ik mis. Wat wel: het legaliseren van je muziekverzameling, afkomstig uit illegale bron of niet. Je laat je muziekverzameling scannen en in plaats van een slechte versie op je eigen harddisk krijg je een goede in de cloud, waar je ook met je iPad en iPhone bijkunt. Kost dan wel 25 dollar per jaar. Steve Jobs schetst de voordelen.
Verschil met aanbod van Google en Amazon is bovendien dat dit gesanctioneerd is door de muziekindustrie. Daar betaalt Apple hun dan weer voor, naar verluidt 100-150 miljoen ineens. Met name mp3.com heeft zo'n dienst in het verleden geprobeerd van de grond te krijgen maar dat lukte toen niet door tegenwerking van de labels. Overigens alleen voor kopers van het nieuwe besturingssysteem van Apple, straks in het najaar.
Meer over Apple's nieuwe aanbod morgen in BNR DIgitaal.
Nog meer tekenen van dooi: De VN heeft internet tot een mensenrecht verklaard en nu streeft de muziekindustrie niet meer naar het afsluiten van downloaders. De speciale rapporteur van de VN op gebied van vrijheid van meningsuiting, Frank La Rue, heeft dat geschreven in een rapport dat dit weekend verscheen. Dat mocht niet alleen Syrië  zich aantrekken maar bv ook Engeland en Frankrijk, die rabiate
Nu heeft Australiës Music Industry Piracy Investigations laten weten dat ze niet meer streven naar het afsluiten van internetaccounts. Ook al is het 'maar' Australië, De meeste grote labels zijn daarin vertegenwoordigd en het is moeilijk te zien hoe ze met goed fatsoen een anti-mensenrechtenstandpunt zouden kunnen handhaven.
Anthony Weiner, veelbelovend politicus in de VS, gaat op zijn gezicht door een foute tweet: Foto van een welgevulde onderbroek. Na dagen van halfhartige ontkenningen ging hij gisteren voor de bijl in een emotionele persconferentie. Maar er waren toch weer dingen die hij niet wilde ontkennen, zoals telefoonsex en het sturen van een foto van zijn 'provate parts' aan een andere vrouw. Hij wil nog niet aftreden, maar de campagne voor burgemeester van New York (2013) kan hij wel vergeten.

 

Gerelateerde artikelen