18 mrt: Honderd manieren om te liegen met marktaandeel
Als het gaat om marktaandelen kunnen cijfers soms tegenstrijdig zijn. Er zijn volop manieren voor belanghebbenden om de zaken mooier voor te stellen dan ze zijn.
Een actueel voorbeeld is de strijd tussen Apple en Android. Als er cijfers worden gepresenteerd, vraag je dan altijd af:
= Wat is de bron? Bureau's als Gartner, Forrester en Nielsen zijn betrouwbaar, maar hun cijfers kunnen wel procenten van elkaar verschillen door verschillende methodes en door gewone nauwkeurigheidsmarges.
= Gaat het om 'shipments' (leveranties aan de detailhandel) of winkelverkoop?
= Betreffen de cijfers een kwartaal (en zo ja welk?) of een heel jaar?
= Gaat het om tablets, smartphones of de optelsom?
= Gaan de cijfers over (Noord-)Amerika, Europa of de hele wereld?
= Stellen de cijfers bedrijven tegenover elkaar (Apple-Samsung) of platforms (iOS-Android)?
Als je de mobiele statistieken gunstig wilt voorstellen voor Android, kies je het laatste kwartaal (omdat Android nog snel groeit, alleen smartphones, en neem je China in de geografie op).
Moet het gunstig zijn voor Apple, dan kies je voor de VS, het hele laatste jaar en je haalt de tablets erbij omdat Apple daar nog domineert.
Met al deze mogelijkheden kun je op elk moment tientallen of honderden verschillende marktaandelen produceren, die allemaal min of meer waar zijn. Lees dus goed wat er staat en hou de vraagtekens bij de hand.

Tech Update
Alles wat je moet weten op het gebied van tech.