Internet Vandaag17 dec '13 13:42

Internet Vandaag 17/12: alternatieve kerstliedjes

Auteur: Herbert Blankesteijn

Jingle Bells door basketbalsterren, spionerende kerstmannen, de kerstgedachte per sms en Rudolph het rendier in het Gregoriaans met tekst in het Latijn.

Jingle Bells gespeeld door vijf sterren uit het Amerikaanse basketbal. Omdat de bal ongeveer een seconde onderweg is, moeten ze met hun worpen een seconde vooruitdenken. Daardoor loopt het al vrij snel in de soep en toch roept superster Lebron James: Zeg dat de camera aanstond. Waarschijnlijk was het take honderd. Het is een commercial voor de amerikaanse NBA, intussen bijna 10 M keer bekeken.

De burgerrechtenorganisatie ACLU, de American Civil Liberties Organization, geeft in zijn kerstvideo commentaar op de NSA-affaire.

De Canadese muzikant en satiricus Jon Lajoie zingt een lied voor de mensen die er net niet bijhoren. Zijn tijd met kerst is voor vrienden en familie maar voor wie daarbuiten valt heeft hij toch nog iets heel speciaals in petto.

En voor de echt spirituelen onder ons is er een tot dusver onbekende versie van Rudolph the Red Nosed Reindeer. De begeleidende tekst stelt met een stalen gezicht dat het de originele versie is, 800 jaar geleden ontstaan in de buitengewesten van Brittannië of mogelijk Scandinavië. De muziek is Gregoriaans en de tekst is in het Latijn: Reno erat Rudolphus, nasum rubrum habebat. Er was een rendier genaamd Rudolf, en hij had een rode neus. De melodie die wij kennen schemert er net een beetje doorheen. Prachtig.

Gerelateerde artikelen