Internet Vandaag8 jun '16 09:56Aangepast op 8 jun '16 15:01

AirBNB groeit explosief in Amsterdam

Auteur: Jorn Lucas

In januari 2016 werden maar liefst 475% meer overnachtingen geboekt via AirBNB in Amsterdam dan een jaar eerder. Het platform heeft nu een marktaandeel van 10% in Amsterdam

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek dat vastgoedadviseur Colliers en de Hotelschool Den Haag. Het toont een verregaande groei aan populariteit van AirBNB in de hoofdstad. Eerder bleek uit eigen onderzoek al dat ruim 14.000 Amsterdammers hebben in 2015 hun woning verhuurd via Airbnb. Zij verdienden daarmee gemiddeld 3800 euro.

Klachten
Desondanks blijft het systeem omstreden. Hotels klagen over oneerlijke concurrentie en Amsterdammers zelf klagen over overlast. Zo zouden reizigers de gewone inwoners uit het centrum verdrijven. Daarom heeft de gemeente maatregelen genomen om verdere groei van Airbnb te remmen. Zo mogen niet meer dan vier huurders tegelijkertijd in een woning overnachten en mag een huiseigenaar niet meer dan zestig dagen zijn woning verhuren. Daarnaast moet AirBNB toeristenbelasting afdragen.

Kosten
Waar aanvankelijk de overnachtingsprijs als argument werd aangedragen voor een nacht via AirBNB, blijkt volgens dit nieuwe onderzoek dat er weinig verschil is met de hotels. De gemiddelde kamerprijs op Airbnb was in 2015 €143 per nacht, waar een gemiddelde hotelkamer gemiddeld €147 per nacht kostte in dezelfde periode.

Omzet
De omzet van particulieren is desondanks nog steeds een stuk lager dan van hotels. Via AirBNB werd €105 miljoen omgezet, tegenover €1,13 mrd voor hotels.

Gerelateerde artikelen