De Schaal van Hebbûh: de bttn, gewoon een knop

Internet Vandaag18 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het idee achter de bttn (uitspraak: button) is heel makkelijk uit te leggen: het is een knop en als je erop drukt, gebeurt er iets. (Of er gebeurt iets als je er níet op drukt, dat kan ook.)

De bttn werkt uiteraard via internet: je kunt het apparaat verbinden met WLAN of door er een simkaartje in te stoppen. Stroom haalt 'ie uit 4 AA-batterijen of simpelweg uit het stopcontact.

Grootouders
De mogelijkheden zijn redelijk eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld een sms'je, mailtje of tweet laten sturen bij een druk op de knop. Maar je kunt ook je lampen ermee bedienen, of zo'n ding bij je (groot)ouders neerzetten zodat ze kunnen drukken als ze hulp nodig hebben. Jij krijgt dan een berichtje en kunt actie ondernemen.

Ook zakelijk zijn er mogelijkheden: laat mensen op de bttn drukken om een taxi of eten te bestellen, of bijvoorbeeld als ze hulp van een medewerker nodig hebben. Ook kan je met de bttn feedback van klanten verzamelen: druk op de rode knop voor een slechte ervaring, op de groene voor goede.

IFTTT
De bttn is onder andere in te stellen via IFTTT (If This Than That), de website die webdiensten aan elkaar koppelt. Zo kan je je werktijden loggen in een spreadsheet of bijvoorbeeld een bericht in Slack posten voor een collega ("ga eens koffie halen!").

De bttn die ik getest heb, is niet heel erg snel. Het duurt soms een paar seconden voordat mijn druk op de knop geregistreerd wordt. Voor een SOS-knop is de bttn dus niet geschikt. De eindeloze mogelijkheden zijn een voordeel... maar ook een nadeel, als je niet precies weet wat je met de bttn wilt doen.

Hebbûh?
Het eindoordeel luidt dan ook: prima om te hebbûh. Als je bij de aankoop geen duidelijk doel hebt, dan is de kans groot dat de bttn na een paar dagen spelen in de kast terecht komt. Maar als je een oplossing voor interactie zoekt (bijvoorbeeld het hotelbelletje, maar dan over een langere afstand), dan kan de bttn best een goed idee zijn.


Mede mogelijk gemaakt door