De Schaal van Hebbûh: slaapmeter Sense

Internet Vandaag25 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Slaapmeter Sense met een Sleep Pill aan het kussen vastgemaakt. Beeld: Hello Inc., producent van de Sense
Slaapmeter Sense met een Sleep Pill aan het kussen vastgemaakt. Beeld: Hello Inc., producent van de Sense

De Sense bestaat uit twee onderdelen. Een bol ter grootte van een tennisbal die je op je nachtkastje zet en een sleep pill, een bewegingssensor die je aan het hoofdkussen bevestigt. De bol sluit je aan op het lichtnet en is door middel van bluetooth en draadloos internet verbonden met de bijbehorende app op je telefoon. Je kunt ook een tweede sleep pill aansluiten op je Sense, dat is erg handig voor bijvoorbeeld je partner.

De bol meet een aantal omgevingsfactoren, bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid en -kwaliteit en de hoeveelheid licht en geluid in je slaapkamer. Je kunt realtime zien in hoeverre je slaapkamer - op dit moment - geschikt is om te gaan slapen, maar ook op de lange termijn geeft de Sense adviezen.

Beweeglijkheid
De sensor aan je kussen 'meet' wanneer je gaat slapen, wanneer je opstaat en hoe in de tussentijd je beweeglijkheid in bed is. Daardoor weet de Sense hoe veel uur je slaapt per nacht, hoe vast je slaapt, of je veel beweegt enzovoorts. Na een tijdje gaat de Sense adviezen geven: zorg voor een iets koudere slaapkamer, ga wat vroeger slapen enzvoorts.

Verder is de Sense uiteraard ook een wekker. Je kunt een smart alarm instellen, die gaat af rondom een bepaald tijdstip, maar doet dat op een moment waarop je licht slaapt. Er is meer geluid: de Sense kan ook ontspannende muziekjes laten horen waarmee je in slaap kan vallen. Die functie gebruik ik nooit.

Maandoverzichten
De prestaties van de Sense vallen mij niet tegen. Het overzicht van de actuele omstandigheden in je slaapkamer is handig, dat geldt ook voor de overzichten per nacht. De meeste informatie haal ik echter uit de maandoverzichten: die geven visueel op een fijne manier aan hoe ik geslapen heb.

Met sommige adviezen kan ik vrij weinig: de app adviseert mij bijvoorbeeld om een vast tijdstip te kiezen waarop ik moet opstaan. Dit is voor mij - vanwege werk - niet realistisch.

Hebbûh?
Het eindoordeel luidt: wil ik hebbûh! Je kunt in theorie makkelijk zonder (je weet immers doorgaans zelf wel hoe je slaapt en of je genoeg slaapt), maar het is fijn om je 'slaap-prestaties' bevestigd te zien en aan de hand daarvan eventuele verbeteringen in je slapen en slaapritme door te voeren.

Voordeel is ook dat je de Sense instelt en daarna enigszins kan vergeten (als je de wekker niet gebruikt). De Sense blijft informatie over je slaap verzamelen zonder dat je daar actief iets voor hoeft te doen, samenvattingen van die informatie kan je bijvoorbeeld eens per maand bekijken, als je wilt.

De Sense kost inclusief twee sleep pills ongeveer 200 euro.


Mede mogelijk gemaakt door