De Schaal van Hebbûh: veiligheidsapp Trusted Contacts

Internet Vandaag9 dec 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Beelden: Google
Beelden: Google

Met de app kan je jouw actuele locatie delen met naasten. Google Trusted Contacts is niet de eerste speler in categorie 'veiligheid in real life'. Facebook heeft bijvoorbeeld de Safety Check en er zijn andere apps die hetzelfde als Trusted Contacts trachten te doen. Als een techgigant als Google zo'n app maakt, is dat natuurlijk het bekijken waard.

De app is te downloaden in de Play Store. Na installatie voeg je naaste vrienden en familie toe. Vervolgens zijn er eigenlijk twee opties: je kunt anderen toegang geven tot jouw locatie (preventief - als je zorgen hebt om je eigen veiligheid - of juist als je al in de problemen bent) en je kunt anderen vragen om hun locatie met jou te delen, als je zorgen hebt om de veiligheid van die anderen.

Vijf minuten
Iemand kan jouw verzoek tot het laten zien van zijn of haar locatie weigeren of accepteren. Echter, als die ander niet binnen vijf minuten reageert op jouw verzoek, dan wordt de actuele of laatst bekende locatie automatisch gedeeld.

Google Trusted Contacts onderscheidt zich doordat het geen app is waarbij je standaard altijd je locatie deelt (zoals bijvoorbeeld bij Apples Find My Friends). Je deelt hier juist standaard níet je locatie... tenzij je anders besluit (of vijf minuten inactief bent, wat kan duiden op problemen).

Nadelen
Het grootste nadeel is op dit moment dat de app alleen voor Android beschikbaar is. Je kunt jouw locatie overigens wel met mensen delen die de app niet hebben, die mensen krijgen dan een mail met een link naar de webinterface waarin je locatie te zien is. Later komt er ook een iOs-versie van de app.

Verder zijn zorgen om je privacy denkbaar: wat weet Google van mij door deze app? Ook kunnen je vrienden altijd bij je locatie, als je niet binnen vijf minuten reageert op hun verzoeken tot het zien van jouw locatie.

De app staat natuurlijk machteloos als je je telefoon niet bij je hebt of als de batterij al lang leeg is (en jij niet meer op de laatst opgeslagen locatie bent).

Hebbûh?
De app valt wat mij betreft in de categorie wil ik hebbûh. (Eigenlijk meer: moet ik hebbûh, maar die staat niet op de Schaal van Hebbûh.) Deze app is tot nu toe de beste om je locatie met naasten te delen bij noodgevallen en als je zorgen hebt maakt om je veiligheid.


Mede mogelijk gemaakt door