De Schaal van Hebbûh: minibeamer voor 80 euro

Internet Vandaag16 dec 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De mini-beamer, gekocht op Bol.com
De mini-beamer, gekocht op Bol.com

Nadeel van beamers is dat vele nog steeds wat duur zijn. De populairste liggen rond de 600 euro, maar voor 350 euro kom je ook al een heel eind.

Bij Bol.com kwam ik een interessant exemplaar tegen: een mini-beamer van slechts 80 euro. "Sluit je laptop aan via HDMI of VGA, stream Netflix via een Chromecast," meldt de website. Mijn interesse was gewekt.

In één hand
Het apparaat weegt amper iets en past in één hand. Van de buitenkant ziet het er goed uit: vele aansluitmogelijkheden (VGA, HDMI, SD, USB enzovoorts) en er zit zelfs een speakertje in. Natuurlijk ontbreekt ook een afstandsbediening niet.

Voor 80 euro verwacht ik natuurlijk geen 4K en 3D, dus met een redelijke beeldkwaliteit zou ik tevreden zijn. Na het aansluiten begint de deceptie. Uit het speakertje komt vreselijk geluid, maar dat is te overzien door het geluid via een versterker te laten lopen.

Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is helaas ook abominabel. Je moet sowieso in een donkere ruimte zijn om iets te zien, maar dat is niet het ergste. Films kijken, een YouTube-filmpje laten zien, over websites surfen op 'het grote scherm', een presentatie geven... het is eigenlijk allemaal niet mogelijk.

Op de website van Bol.com zie ik staan dat 'HVGA' de maximale resolutie is. Die term zegt mij niks, maar later leer ik dat dit gelijk staat aan 320×240 pixels. Ter vergelijking: mijn MacBook Pro heeft een resolutie van 1280×800. Als ik mijn laptop aansluit op de beamer, wordt het laptopbeeld dus in 320×240 'gepropt'. Dat kán niet goedgaan... en dat blijkt.

Hebbûh?
Achteraf had ik misschien beter moeten weten: goedkoop is vaak duurkoop. Het apparaat is maar een paar tientjes, maar die tientjes zijn het ook niet waard. Deze beamer valt dus in de categorie wil ik niet hebbûh.

 


Mede mogelijk gemaakt door