De Schaal van Hebbûh: draadloos opladen met IKEA

Internet Vandaag23 dec 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Beeld IKEA
Beeld IKEA

Het draadloos opladen werkt via de Qi-standaard. Je legt je telefoon op een speciaal daarvoor gemaakt plaatje of plankje, door middel van een resonante inductieve koppeling laadt het apparaat vervolgens op.

Ik zie het eigenlijk nooit iemand doen, maar het kan dus wel, op die manier opladen. De 'oplaadplaatjes' kan je mooi verwerken in bijvoorbeeld kasten, lampen of andere meubels, maar ook los kopen. Sinds enige tijd verkoopt IKEA deze oplaadsystemen ook.

Apple
Voor Bas - en ook voor mij - is er nog wel een probleem: wij hebben allebei een iPhone. Deze apparaten ondersteunen de Qi-standaard niet. Je moet dan een speciaal hoesje kopen voor om je telefoon dat het opladen alsnog mogelijk maakt.

Overigens hebben heel veel andere telefoons wel Qi ingebouwd, die hebben dus geen hoesje nodig. De oproep aan Apple is dan ook: bouw dit in bij de volgende iPhone, dan kunnen ook wij er gebruik van maken.

Snoeren
Een nadeel van de IKEA-oplaadplaten is dat je de telefoon wel heel precies op het midden van het plaatje moet leggen, anders doet 'ie het niet.

Bovendien: stel dat je overal draadloos wil opladen, dat moet je overal oplaadplaatjes neer gaan zetten. Dan heb alsnog overal apparaatjes met snoeren... kan je net zo goed een ouderwets oplaadkabeltje gebruiken.

Hebbûh?
Ik ben in dubio. Als Qi toch al in je telefoon zit, dan is zo'n oplaadplaatje voor op je bureau of in je bank best leuk en handig. Maar als je een speciaal hoesje nodig hebt om dit mogelijk te maken, dan wacht ik nog even. Prima om te hebbûh, als je het mij vraagt.


Mede mogelijk gemaakt door