De Schaal van Hebbûh: robothond CHiP

Internet Vandaag30 dec 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Robothond CHiP. Beeld: producent WowWee
Robothond CHiP. Beeld: producent WowWee

CHiP wordt zeer compleet geleverd. Natuurlijk is er de hond, die zie je op de foto. Daarnaast een horloge waarmee je CHiP kunt bedienen en waardoor het robotdier weet waar je bent en je kan volgen. Er is verder een voetbal die je kunt weggooien waarna CHiP 'm gaat halen, een bedje voor de hond (dat tevens dient als oplaadstation) en natuurlijk... een app.

Robothond CHiP kan van alles. Hij luistert naar je en je kunt 'm commando's geven (in het Engels), hij reageert op allerlei aanrakingen en bewegingen om hem heen, hij kan spelen, dansen en yogaën (kan een gewone hand dat?). Als 'ie moe is - ofwel: als de batterij leeg is - gaat CHiP vanzelf naar z'n oplaadstation.

Ontwikkeling
Wat mij een beetje tegenviel, is dat er weinig ontwikkeling in de hond lijkt te zitten. Hij schijnt wel iets te leren van je voorkeuren, maar het is niet echt zo dat je 'm bijvoorbeeld zelf trucs kunt aanleren of dat 'ie opgroeit of met je meegroeit of iets dergelijks.

Eerlijk gezegd: ik ben natuurlijk niet de doelgroep, dat zijn kinderen vanaf acht jaar. Het zou ook onrealistisch zijn om te verwachten dat CHiP benadert wat een écht hond doet, maar ergens hoop je dat toch, als je zo'n product aanschaft.

Hebbûh?
CHiP is - denk ik - leuk kinderspeelgoed, maar van een serieuze gadget valt wat mij betreft niet te spreken. Voor een prijs van ruim 200 euro vind ik de prestaties, bijvoorbeeld op het gebied van de stemcommando's, wat tegenvallen.

Ondanks dat ik het knap vind dat CHiP iets aandoenlijks weet op te roepen (het appelleert aan het gevoel dat een écht dier ook geeft), valt CHiP toch in de categorie wil ik niet hebbûh.


Mede mogelijk gemaakt door