Bedenker internet: 'Het web moet veranderen!'

Internet Vandaag13 mrt 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto:ANP
Foto:ANP

Berners-Lee zegt in een opniestuk in The Guardian dat hij zich het afgelopen jaar steeds meer zorgen maakt om 3 internettrends. Hij zegt dat die aangepakt moeten worden wil het internet echt werken voor iedereen.

De pijnpunten die Berners-Lee aangrijpt zijn de punten die veel worden aangehaald de laatste tijd. Zijn eerste punt is dat wij niet meer de baas zijn over onze eigen gegevens. Veel apps en diensten op het web zijn gratis, maar daarvoor krijgt de eigenaar wel jouw persoonlijke informatie via een ingewikkelde gebruikersovereenkomst. Daarmee kunnen ze geld verdienen. Daarnaast zegt hij dat nepnieuws en reclames van politieke partijen een probleem zijn. De partijen zouden de informatie te makkelijk online verdraaien om stemmen te winnen.

Berners-Lee is niet alleen maar aan het klagen; hij zegt ook manieren te hebben om het op te lossen. Zo zouden 'data pods' kunnen helpen. Hij is die zelf aan het ontwikkelen en die zouden mensen meer macht geven over hun eigen gegevens. Daarnaast zou je daarmee je gegevens ook kunnen terugvragen van bijvoorbeeld Facebook. Hij pleit ook voor meer abonnementen en microbetalingen voor apps en informatie. Zo voorkom je dat je jouw gegevens moet inleveren. Berners-Lee zegt ook dat grote spelers als Facebook en Google nepnieuws moeten bestrijden en dat er strengere regels moeten komen voor politieke berichten online.


Mede mogelijk gemaakt door