Techniek dreigt het IJslands te vernietigen

Internet Vandaag24 apr '17 11:510
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Steeds meer apparaten worden uitgerust met digitale assistenten als Amazon Alexa en Google Now. Handig om snel informatie op te vragen. Maar de programmeurs die de assistenten maken, hebben niet zoveel aandacht voor kleine talen. Dat is erg veel werk, voor weinig mensen.

IJslanders vrezen nu dat hun jeugd de taal niet genoeg leert. Het IJslands stamt af van een oude Noorse taal en wordt door zo'n 320-duizend mensen gesproken. Oud-president Vigdis Finnbogadottir zegt tegen Associated Press dat er een programma ontwikkeld moeten worden om de taal te behouden. 'Anders eindigt onze taal in het bakje naast Latijn', zegt ze.

Taalprofessor Eirikur Rognvaldsson aan de Universiteit van IJsland zegt dat onderzoek aantoont dat kinderen de taal in hun beginjaren onvoldoende meekrijgen. Daardoor is hun basis te zwak om de taal door te ontwikkelen. Het ministerie van Educatie in het land zegt dat er 8,2 miljoen euro nodig is om een open database te ontwikkelen en programmeurs te stimuleren om de taal te gaan gebruiken.