Zo kun je de ransomware-aanval tegengaan

Internet Vandaag15 mei 20174 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto: ANP
Foto: ANP

Er doen verschillende verhalen de ronde over wat wel en niet te doen. Wij hanteren de adviezen van de Cyber Security-centra van Nederland en Groot-Brittannië.

Windows updaten

Zorg dat je de laatste beveiligingsupdates van je Windows-systeem hebt geïnstalleerd. De aanval is ontstaan door een beveiligingslek in het Windows-besturingssysteem. Dat lek werd gebruikt door de NSA om computers te monitoren en werd geopenbaard door Wikileaks. Windows heeft in maart een patch uitgebracht om zijn nieuwste besturingssystemen te beschermen tegen ransomware.

Die update was niet voor de oude systemen als Windows XP en Windows 8, omdat ze gestopt waren met de ondersteuning daarvan. Toch heeft Microsoft nu ook voor die systemen de update uitgebracht. Heb je een ouder systeem, installeer de update. Het is sowieso belangrijk om je besturingssysteem (nieuw of oud) up-to-date te houden. Heb je een systeem dat niet meer ondersteund wordt, is dat vragen om problemen. 

Antvirus software

Het is een open deur en een veelvoorkomend advies om je computer veilig te houden. Maar toch: zorg dat je een goede virusscanner op je computer hebt.

Blijf back-uppen

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Maak regelmatig een backup van je belangrijke gegevens. De ransomware kan jouw data niet gijzelen als het niet op je computer staat (of als er een reservekopie ergens anders staat). Een volledige reset van je computer kost wel wat tijd, maar je gegevens zijn veilig. Daarbij hoef je geen geld te betalen om je gegevens vrij te kopen.

Niet klikken op linkjes

Wat je veel hoort is 'niet zomaar klikken op toegestuurde linkjes of bijlagen'. Dit advies kun je altijd geven, maar beschermt je niet per se tegen de WannaCry-aanval. Die gebruikt het programma van de NSA en springt van computer tot computer. Het programma wordt niet geactiveerd door het klikken op een link. Toch kan een toekomstige tweede versie van de ransomware mogelijk wel geactiveerd worden door op een link te klikken. Het is goed om daar scherp op te zijn. Weet wel: de huidige malware-linkjes zijn zo goed dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Een scherp oog voor een gekke link of bijlage kan misschien helpen. 


Mede mogelijk gemaakt door