Wetenschappers hacken computer met DNA

Internet Vandaag11 aug 20175 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

De wetenschappers presenteren de resultaten van hun onderzoek vandaag tijdens een cybersecurity-conferentie. Ze zijn er voor het eerst in geslaagd om malware in DNA-strengen te stoppen. Op het moment dat die bekeken worden met apparatuur om DNA te lezen - DNA sequencers - wordt de malware overgenomen in de software en naar de computer verplaatst. Het virus verplaatst zich vervolgens door de computer, die vervolgens overgenomen kan worden door de hackers.

De onderzoekers hebben de DNA-strengen zo aangepast dat de sequencers ze uitlezen als een binaire code. Om DNA uit te kunnen lezen wordt er een chemisch goedje aan toegevoegd. Verschillende stofjes in dat goedje binden zich aan de verschillende basenparen in het DNA - de bruggetjes die de strengen aan elkaar verbinden. Door daar een foto van te maken, kan de apparatuur het uitlezen. Als je het DNA aanpast, levert de foto een computercode op. Dat lukte niet bij elke test. In maar 37 procent van de gevallen kwam de malware uiteindelijk op de computer.

De onderzoekers verwachten niet dat hackers deze methode gaan gebruiken op korte termijn. Ze vinden het interessant om te zien wat er mogelijk is als de elektronische en moleculaire sectoren elkaar steeds verder naderen. Volgens professor Tadayoshi Kohno van de Universiteit van Washington heeft dit onderzoek vooral een voorloop-functie. 'Het belangrijkste wat wij doen is de situatie voorkomen waar je moet zeggen: 'Oh nee, belagers kloppen op onze deur en we zijn daar niet op voorbereid.'


Mede mogelijk gemaakt door