De Schaal van Hebben10 sep '17 23:37

De Schaal van Hebben: Tile trackers

Auteur: Kees Dorresteijn

Wie heeft het niet gehad? Je moet snel weg en juist op dat moment besluit je te vergeten waar je sleutels of je portemonnee ligt. Daar moet tegenwoordig toch - net als voor alles - een app voor zijn? Inderdaad, maar dan wel gekoppeld aan een tracker. Is het de moeite van het hebben waard?

Foto: BNR
Foto: BNR

Tile heeft twee nieuwe trackers op de markt gebracht in een duopak: de Style (wit) en de Sport (zwart). Twee kleine, lichte vierkantjes voor aan je sleutelbos, koffer, aktetas, laptop, fiets, etc. De tracker verbind je met een telefoon en via de app kun je hem vinden. Met een druk op de knop laat je een alarm afgaan, waardoor je hoort waar de tracker ligt. Andersom kan je met een druk op de tracker een alarm op je smartphone laten afgaan, als je die kwijt bent. De trackers werken ook buiten aangezien ze waterdicht zijn.

Trackersnetwerk

De trackers werken op bluetooth, waardoor het bereik niet heel groot is. Je telefoon ziet ze tot ongeveer 60 meter. Daardoor werkt het systeem vooral goed om verloren spullen in huis te vinden. Toch heeft Tile een oplossing gevonden voor het verliezen van je spullen op straat. De trackers werken namelijk als netwerk. Als die van jou buiten het bereik van je telefoon is, kunnen andere trackers die in de buurt zijn hem herkennen. Die sturen dan anoniem een signaal naar je telefoon, die op een kaart aangeeft waar jouw tracker ongeveer ligt. Helaas werkt dat systeem nog niet al te goed, omdat Tile relatief nieuw is in Nederland. In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld zo'n 1300 trackers, wat weinig is om altijd je spullen terug te vinden.

Prijs

De trackers van Tile zijn qua prijs vergelijkbaar met die van andere merken. Deze nieuwe zijn iets duurder met 60 euro per twee. De oudere versies van de Tile gaat voor 25 euro per stuk of 60 euro per vier. 

Hebben/niet hebben

Op dit moment is dit product vooral iets voor early adopters. De spullen die je in huis bent verloren heb je hiermee zo gevonden, buiten is dat andere koek. Als Tile zijn netwerk straks vergroot doordat meer mensen het kopen, wordt het product veel sterker. Tile zou nu wel gesprekken voeren met een telefoonfabrikant om zijn app standaard op smartphones geïnstalleerd te krijgen. Als dat lukt, wordt het stukken makkelijker om jouw spullen terug te vinden. Voor nu daarom het oordeel niet hebben, wat niet wegneemt dat het in de toekomst er handig kan zijn.    

Gerelateerde artikelen