Kruistocht tegen jeugdcriminelen gaande
Er is momenteel een kruistocht gaande tegen jeugdcriminaliteit. "Elke keer als er weer iets is, komen de jongeren in beeld waar we weinig van kunnen hebben", zegt Peter van der Laan, hoogleraar reclassering aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Herman Bolhaar, de baas van het Openbaar Ministerie, wil voor onverbeterlijke jonge criminelen een programma ontwikkelen dat sterk lijkt op de bestaande Instelling voor Stelselmatige Daders (ISD), waarin verslaafde “veelplegers” na hun zoveelste vergrijp voor twee jaar worden opgenomen.
Zij krijgen, ook tegen hun zin, een behandeling. "Dat we iets moeten doen tegen de jongeren waar keer op keer wat misgaat is te begrijpen", zegt Van der Laan op BNR. Maar volgens hem zitten er zowel problemen als voordelen aan het plan.
Problemen
Bolhaar verwijst naar de maatregel voor stelselmatige daders die al bestaat voor volwassenen. "In het jeugdrecht kunnen we eigenlijk al heel goed behandelen met allerlei trainingen en behandelprogramma's. Dat is de zogenoemde PIJ-maatregel", zegt Van der Laan. Het kan dus eigenlijk al en je hebt zo een ISD-maatregel niet nodig.
Veelplegers
"Bij jongeren is er nog een probleem, je moet het een en ander gedaan hebben wil je een veelpleger zijn. Die vind je bijna niet onder 14- en 15-jarigen. Denk vooral goed na over wat er is misgegaan bij die jongens die steeds worden opgepakt". Volgens Van der Laan moeten er "maatregelen op maat genomen worden".
Langer TBS
Afgelopen week liet ook de baas van Reclassering Nederland zich uit over jeugdcriminaliteit: hij wil dat het mogelijk wordt om indien nodig het reclasseringstoezicht van jongeren te verlengen. Eind vorig jaar heeft staatssecretaris Teeven daarover een wetsvoorstel ingediend. "Maar daar zitten een aantal haken en ogen aan", zegt Van der Laan. Je weet volgens hem namelijk nooit zeker over iemand nogmaals de fout ingaat.