Juridische Zaken3 nov '15 14:24Aangepast op 3 nov '15 16:29

3 november | Vluchtelingen in Nederland en Europa

Auteur: Nelleke van der Heiden

Grenzen dicht! Grenzen open!

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Zo snel mogelijk laten integreren! Zo snel mogelijk terug naar de regio! Het gaat voorlopig alle kanten op in het vluchtelingendebat. Nieuwe regels worden gemaakt, verdragen worden geschonden. Wat is het antwoord van het recht?! Vandaag een juristenpanel met Frans Willem Verbaas van de Vereniging Asieladvocaten en Juristen Nederland en Lieneke Slingenberg, docent migratierecht aan de Vrije Universiteit en vooruit, ook een econoom en politicus, Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA.

Europa
Verschillende vragen komen aan de orde. Wanneer wordt ‘sobere opvang’ onrechtvaardig? Het Europees recht, kan dat nog iets uitrichten? Wat schrijven de internationale verdragen voor? Juridische rechten en plichten tegenover politieke keuzes.

Volgsysteem in rondvaartboot
Wie in Amsterdam rondvaart met een professionele boot voor toeristen of andere gasten, moet daar sinds begin dit jaar een volgsysteem in hebben ingebouwd. De gemeente kan dan zien waar ze varen of stilliggen. Maar waarom, vragen de schippers zich af. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm gaat in op de vraag of dit, gezien de privacyschending, wel mag.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.

Gerelateerde artikelen