Juridische Zaken24 nov '11 08:14Aangepast op 24 nov '11 11:24

Weer alcohol te koop bij pomp

Auteur: BNR Webredactie

Vijf pompstations gaan vandaag weer alcohol verkopen. De pomphouders vinden het oneerlijk dat wegrestaurants wél bier en wijn mogen verkopen, maar zij niet.

De branchevereniging BETA, een belangenorganisatie waarbij 1200 zelfstandige pomphouders zijn aangesloten, wil zo een proefproces uitlokken.

In het buitenland mogen bezinestations ook licht alcoholische dranken verkopen. De tankstations die drank gaan verkopen, stoppen daar meteen mee als de eerste bekeuring binnen is, omdat het proefproces dan kan beginnen.

Sinds 2000 is het benzinestations niet meer toegestaan alcohol te verkopen. Het verbod is ingesteld om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Volgens de voorzitter van de BETA is het symboolwetgeving waar de branche als enige de dupe van is. Ze willen zich beroepen op rechtsongelijkheid, omdat in omringende laten wel alcohol en zelfs sterke dranken, zoals cognac en whisky, worden verkocht.

Boetes
Een woordvoerder van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) laat weten gewoon boetes uit te delen aan tankstations die toch alcohol verkopen. BETA had verwacht dat boetes pas later uitgedeeld zouden worden. Volgens de nVWA krijgt een pompstation 9000 euro boete als er wijn of bier verkocht wordt.

Gerelateerde artikelen