Juridische Zaken1 jul '14 10:58Aangepast op 1 jul '14 17:43

BNR Juridische Zaken 1 juli | Dubbelrol RvS en zoekgedrag als bewijs

Auteur: Nelleke van der Heiden

Het kabinet maakt korte metten met de dubbelrol van de Raad van State.

Paul Laseur
Paul Laseur

Nieuwe wetgeving moet advies en rechtspraak strikt scheiden. Maar over zo’n wet moet de Raad van State eerst adviseren... Advocaat en hoogleraar bestuurs- en staatsrecht Tom Barkhuysen schreef een boek over deze dubbelrol van de RvS en is vandaag te gast.

Zoeken op internet
En pas op met waar je naar zoekt op internet. Het kan bewijsmateriaal worden, zodra je verdacht wordt van een misdrijf. Dat gebeurde bij een Amerikaan, wiens kind in een te hete, afgesloten auto is overleden. Zijn zoeken naar hoe lang het duurt voor een huisdier in een hete auto overlijdt, wordt gezien als bewijsmateriaal dat zijn kind niet per ongeluk overleed. Ook in Nederland speelt zoekgedrag op internet een rol, de voorbeelden geeft advocaat Niels van der Laan.

Behandeling in het buitenland
In Nederland liep Nicolien Brons tegen een muur met haar klachten. Geen duidelijke diagnose, geen werkende behandeling. Ze zocht haar heil in België en vond een arts die bij haar de ziekte van lyme vaststelde. Hij kan haar ook behandelen, maar haar verzekering wil dat niet vergoeden. Maartje van den Steenhoven van Beer Advocaten geeft aan wat zij kan doen om haar verzekeraar te overtuigen toch (een deel) te vergoeden.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.

Gerelateerde artikelen