Juridische Zaken17 dec '13 18:27

BNR Juridische Zaken | Snel scheiden duurder voor samenleving

Auteur: Renee van Heteren

Scheiden zonder tussenkomst van rechters en advocaten zal uiteindelijk zorgen voor duurdere juridische conflicten. Dat zegt Rob van Coolwijk, voorzitter van de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators, bij BNR Juridische Zaken over het plan van staatssecretaris Teeven om sneller scheiden mogelijk te maken.

Staatssecretaris Teeven stuurde zijn wetsvoorstel eerder deze maand ter consultatie op naar allerlei betrokken instanties, zoals de vereniging voor echtscheidingsadvocaten. Wanneer mensen op dit moment gaan scheiden is inschakeling van een advocaat en tussenkomst van een rechter verplicht. Om de echtscheidingen goedkoper en sneller te maken wil Teeven die verplichting afschaffen. Stellen hoeven dan alleen nog maar een verzoek te doen bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. De wet zou trouwens alleen gaan gelden voor mensen zonder minderjarige kinderen.
Duurder
Van Coolwijk denkt dat Teeven dit plan vooral wil invoeren in het kader van bezuinigingen. Want mensen die scheiden en het proces niet kunnen betalen maken gebruik van gefinancierde rechtsbijstand en daarop wil Teeven flink beknibbelen. Maar volgens Rob van Coolwijk schiet Teeven met dit plan zijn doel voorbij. ’’De ervaring leert dat er een betere regeling komt als mensen eerst nadenken over gevolgen van een scheiding. Je krijgt daardoor geen gedoe in de toekomst. De geschillen zijn vaak veel heftiger en duurder als mensen er lange tijd na een scheiding achter komen dat er allerlei problemen zijn’.
Hypotheekrenteaftrek
Van Coolwijk doelt hierbij vooral om financiële problemen. ’’Bijvoorbeeld dat je een huis hebt gekocht en dat is gezamenlijk eigendom, en dat huis wordt niet verdeeld, dan heeft dat tot gevolg dat de hypotheekrenteaftrek na twee jaar niet meer aftrekbaar is.’’ Volgens hem zijn de problemen naarmate ene scheiding langer geleden is vaak ingewikkelder en moet er langer worden geprocedeerd.
Preken voor eigen portemonee
Maar preekt van Coolwijk hier niet vooral voor eigen portemonnee? ’’Nee’’’, zegt van Coolwijk. ’’Het lijkt misschien zo, maar het punt is dat wij vinden dat het een taak van de advocatuur is te vertellen wat we zien in de praktijk. Als deze wet er doorkom zullen er achteraf genoeg conflicten rondom scheidingen ontstaan en zal het weinig werk schelen’.
Eerste Kamer

Van Coolwijk hoort vanuit de juridische hoek veel kritiek op het wetsvoorstel. Hij hoopt dan ook dat de Eerste Kamer er uiteindelijk een stokje voor zal steken. ’’We hebben te maken met een kritische Eerste Kamer. Er zijn daar zeker Kamerleden die het ook een slecht plan vinden. En wij gaan ons daar ook hard voor maken.’’

Gerelateerde artikelen