BNR Juridische Zaken | Ontslag op staande voet te lichtzinnig ingezet
Werkgevers denken vaak veel te makkelijk over ontslag op staande voet.
Als een werknemer uit de bocht vliegt, kan de werkgever zich genoodzaakt voelen om hem per direct weg te sturen. Maar veel minder vaak dan werkgevers denken, is er ook echt een juridische grond voor ontslag op staande voet.
Muziek
Per direct klinkt een werkgever vaak als muziek in de oren, zegt Manja van der Neut, senior jurist bij DAS. Als iemand van een werknemer af wil, dan liefst ook zo snel mogelijk. Maar omdat dit ontslag ernstige gevolgen voor de werknemer heeft - per direct geen inkomen meer, geen recht op een ww-uitkering en een smet op het cv - zijn er veel voorwaarden aan verbonden.
Diefstal
Er moet een sprake zijn van een dringende reden, een voorbeeld daarvan is diefstal. Vervolgens moet de werkgever het ontslag ook volgens bepaalde regels uitvoeren,zo moet hij de reden mededelen aan de werknemer en ook direct actie ondernemen op het moment dat het gebeurt. Anders is de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig geëindigd, zegt Van der Neut.
Forceren
Werkgevers zetten het ontslag op staande voet ook wel in om iets te forceren, ook als de kans van slagen niet heel groot is. Werknemers die op deze manier ontslagen worden, raadt Van der Neut dan ook altijd aan om het ontslag aan te vechten.
Patstelling
Van der Neut begrijpt dat werkgevers uit een patstelling willen komen en daarom naar dit zware middel grijpen, maar ze denken er te lichtzinnig over. Werkgevers zouden de mogelijkheden goed moeten onderzoeken en zich realiseren wat de consequenties zijn voor alle partijen en ook voor hun eigen portemonnee.