BNR Juridische Zaken | UWV te streng met loonsanctie
Het UWV legt te snel loonsancties op aan werkgevers die niet genoeg zouden doen aan de re-integratie van zieke werknemers. Dat zeggen arbeidsrechtadvocaten zo bij BNR Juridische Zaken.
Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen legt uit: ’’Je moet als werkgever zieke medewerkers bij de arm nemen om ze te re-integreren. Het loon moet in Nederland bij ziekte twee jaar worden doorbetaald en er zijn allerlei verplichtingen waaraan de werkgevers in die periode moeten voldoen. Aan het eind van die twee jaar kijkt het UWV of de werkgever zich daar goed aan heeft gehouden. Als het UWV constateert dat de werkgever aan een aantal zaken niet heeft voldaan leggen ze een loonsanctie op. Dan moet de werkgever drie in plaats van twee jaar loon doorbetalen’’. Volgens Van Gelderen legt het UWV de loonsanctie vooral op wanneer ze vinden dat de werkgever niet voldoende druk op de werknemer heeft gezet.
Loonstaking
Een middel waarmee werkgevers hun werknemers wel onder druk kunnen zetten is loonstaking. Van Gelderen: ’’Op het moment dat werknemer niet goed meewerkt, dan heeft werkgever de bevoegdheid om het loon stop te zetten. Je moet dat schriftelijk aankondigen maar je hoeft er niet voor naar de rechter. De werknemer die het er niet mee eens is kan natuurlijk wel een procedures starten’’. Volgens Heiko van Es, arbeidsrechtjurist bij juridisch en financieel dienstverlener DAS is dat één van de redenen dat werkgevers de loonstaking niet vaak toepassen. Maar hij zegt ook dat het vaak hele lastige situaties zijn. ’’Het kan bijvoorbeeld gaan om een werknemer die al twintig jaar in dienst is en zich eerder nooit ziek meldde. Als hij dan aangeeft dat hij bepaald werk niet meer kan doen, dan wil als werkgever niet zomaar iemands loon niet stopzetten’’.
Van Es vindt dan ook dat het UWV de criteria voor werkgevers soepeler moet maken. Want volgens hem worden wekgevers nu gedwongen om die loonstaking toe te passen. ’’ Als je lief bent geweest voor je medewerker, het drie maanden aankijkt met en daarna verder met het re-integratieproces kan het zijn dat je ineens een boete krijgt. Dat is wrang’’. Volgens Van Es trekt het UWV een te grote broek aan bij het uitdelen van de loonsanctie.
Uit de pas
Internationaal loopt Nederland op dit gebied totaal uit de pas, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. ’’Als je alle Europese landen onder elkaar zet is de gemiddelde periode waarin bij ziekte doorbetaald moet worden vijf of zelf weken en bij ons is het 104’’. Hij voegt hieraan toe: ’’ Het grote probleem is dat de overheid het werkgevers verwijt dat ze werknemers niet in vaste dienst nemen. Maar vind je het gek? Als iemand drie maanden voor je werkt moet je hem bij ziekte ineens 2 jaar doorbetalen’’. Van Es snapt niet dat werkgevers niet eerder harder hebben geschreeuwd dat de regels nu onredelijk zijn. Maar voorlopig zal er weinig veranderen. Van Es: ’’ Terugdraaien zal niet snel gebeuren want dat slaat een gat in de begroting’’. En daar zit de overheid in tijden van bezuinigingen niet op te wachten.