Loverboys hebben vrij spel op internet
"Met de huidige mogelijkheden en wetgeving is het vrij kansloos om op internet loverboys te bestrijden." Dat zegt de Rotterdamse politie tegen BNR Nieuwsradio.
Loverboys verleggen hun werkterrein steeds vaker van het schoolplein naar social media. De politie heeft grote moeite met de bestrijding van loverboys. Daar hebben ze een veel groter bereik, kunnen ze sneller werken en vallen ze veel minder op, zo blijkt uit een 2-jarig pilot-project in Rotterdam. Uit de 68 onderzoeken kwam tot nu toe slechts 1 veroordeling voort.
BNR-verslaggever Laurens Boven was in Rotterdam bij de presentatie van de onderzoeksresultaten. "We zien de laatste jaren dat steeds meer daders slachtoffers werven via het internet", beaamde Marije van Stempvoort van Humanitas Prostitutie Maatschappelijk Werk in gesprek met BNR's Boven.
Wat er zo aantrekkelijk is voor de loverboys om op internet actief te zijn? Volgens Van Stempvoort is dat erg efficiënt voor ze: "Via het internet gaat alles snel. Wanneer je een leuk profiel maakt op bijvoorbeeld Hyves kan je meteen heel veel meisjes bereiken. Als je hetzelfde aantal slachtoffers op het schoolplein wil benaderen, heb je daar veel meer tijd voor nodig."
Slechte bedoelingen
"Het probleem is dat er dagelijks enorme hoeveelheden data over het internet gaan en om de juiste data op het juiste moment bij de politie te krijgen", zegt Peter Kool, die bij de Rotterdamse politie hoofd opsporing naar loverboys is. Hoe hij dat doet? "'Het blijkt uiterst lastig te zijn", antwoordt hij. "Je kan best in contact komen met allerlei mannen met slechte bedoelingen. Maar dat zijn eerder mannen die uit zijn op seks met minderjarige meisje. Als het specifiek gaat om het vinden van loverboys op internet is dit niet de meest succesvolle methode."
Delict en dader
Mensen nemen anoniem deel aan het internetverkeer, legt hij uit. "Ik denk dat het met de huidige mogelijkheden en wetgeving vrij kansloos is om op internet te bestrijden. Als je bijzondere opsporingsmogelijkheden wil inzetten, moet er vaak sprake zijn van een delict en van een dader." Hij schetst het probleem: "Op het moment dat mensen zich geanonimiseerd op het internet begeven, is daar vaak nog geen sprake van en kunnen wij die methode niet inzetten."
Klik hier en hier om te luisteren naar de bijdrage van Laurens Boven en het interview met Linda Futa-Van Gogh, ooit zelf het slachtoffer van een loverboy.