Uitzending 4 november | Teruggekeerde jihadisten en kostbare huurbemiddeling
Het OM staat voor een juridische lakmoesproef met de eerste teruggekeerde jihadganger voor de rechter.
Kan justitie bewijzen dat ie echt meevocht met IS? En hoe zit dat met de ronselpraktijken van anderen? Daarover, en over de vraag of ons strafrecht andere jongeren ervan zal weerhouden naar Irak of Syrië af te reizen, zijn strafrechtadvocaat Bas Jansen van Van Oosten Advocaten en Susanne Mooij, immigratierechtadvocaat bij Everaert Advocaten te gast.
Huurbemiddeling
Eindelijk die gedroomde huurwoning gevonden. Nou ja, dan teken je ook maar voor de bemiddelingskosten die de makelaar in rekening brengt. Maar waarvoor eigenlijk? Voor het plaatsen van de woning op zijn website? Waarom die bemiddelingskosten vaak niet in rekening gebracht mogen worden aan de huurder en hoe je die ook terug kunt vorderen, als je wel getekend hebt voor die courtage, vertelt huurrechtadvocaat Christopher Seine.
Logopediepraktijk
Om naast zijn aow ook van een aanvullend pensioen te kunnen genieten, probeert Jan zijn logopediepraktijk te verkopen. Voorwaarde in zijn huurcontract is dat hij bij vertrek een nieuwe huurder aandraagt en dat zou dan de koper van zijn praktijk zijn. Maar de verhuurder weigert de kandidaat-koper als nieuwe huurder te accepteren. Mag hij dat? Gevolg is hij naar dat aanvullende pensioen kan fluiten. Advocaat Willem Vos wijst op het probleem in deze kwestie.
Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.