Juridische Zaken2 okt '12 13:05Aangepast op 18 sep '16 14:46

De Vastgoedfraude gaat het toneel op

Auteur: Mijke Hurkx

Het boek 'De Vastgoedfraude' op toneel. Shakespeare deed het al en George van Houts doet het nu met 'De Verleiders: de casanova's van de vastgoedfraude'; theater maken over de zakenwereld.

Van Houts bewerkte het boek 'De Vastgoedfraude' van FD-journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel tot het toneelstuk 'De Verleiders: de casanova's van de vastgoedfraude'.

Sexy?
Niet direct het meest sexy onderwerp dat er bestaat voor op toneel, zou je denken. De theaterdirecteuren waren ook niet meteen laaiend enthousiast toen Van Houts met dit idee aankwam. "We hebben enorm veel moeite moeten doen. We hebben een topcast, met Pierre Bokma in de hoofdrol. En toch zeiden theaterdirecteuren: Nee, het onderwerp is te negatief, het gaat over geld, het zijn mannen in pak met saaie kantoren. En de theaterkaartjes worden gekocht door de vrouwen."

Theater voor De Man
Van Houts had juist daarom een ander plan. Hij wilde een ander publiek in de zaal hebben. "Ik wil juist de man de zaal intrekken. Normaal ligt de man snurkend naast zijn vrouw in de theaterzaal en gaat theater over vrouwenonderwerpen. Ik en mijn partner Tom de Ket willen juist stukken maken over het Nederlandse zakenleven. We willen juist de theaterdirecteuren verleiden en zij zijn na lang leuren gezwicht." En maar goed ook, het blijkt een succes. "Nadat de kaartverkoop was gestart, stonden de rijen voor de kassa."

Populair, waarom?
Mensen hebben hier blijkbaar interesse in. "Dat komt, omdat het klopt bij deze tijd. Waarom is het zo ongelofelijk misgegaan in ons westers kapitalistische systeem? Dat vragen mensen zich af. Je zag het ook bij theaterstuk De Prooi, over de ondergang van ABN-Amro, dat was een succes met 70 procent man in de zaal." 

Donderdag gaat de criminele komedie in première. 

Gerelateerde artikelen