Rechter: Langstudeerdersboete is ok
Langstudeerders gaan vanaf komend collegejaar 3000 euro boete betalen. Het mag van de rechter.
De rechtbank in Den Haag heeft woensdagochtend bepaald dat de langstudeerdersboete van staatssecretaris Halbe Zijlstra juridisch door de beugel kan.
Studentenorganisaties hadden een rechtszaak aangespannen, om te voorkomen dat studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens de bachelor- of masterstudie, vanaf komend collegejaar ruim 3000 euro extra betalen. Maar zij trokken aan het kortste eind.
Argumenten
De rechter argumenteert dat de discussie immers al een tijd speelt, waardoor de maatregel niet uit de lucht komt vallen. Bovendien hebben studenten toch al een extra jaar tot hun beschikking om uit te lopen op de officiële studieduur.
Volgens de rechtbank beperkt de boete niet de toegang tot het onderwijs. Mensen die een boete krijgen opgelegd, kunnen eventueel een lening aangaan om deze te betalen.
Alleen een kleine groep deeltijdstudenten wordt ontzien. Het gaat om deeltijders die voor 1 februari 2011 met hun studie zijn begonnen. Zij konden de maatregel niet redelijkerwijs zien aankomen, oordeelt de rechter.
Reactie studenten
Thijs van Reekum, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert teleurgesteld op de uitspraak. "De spelregels mogen veranderd worden tijdens het spelen van het spel. Dat vinden we natuurlijk heel erg raar."
Studentenkoepels ISO, LSVb en LKvV roepen de politiek op de langstudeerboete alsnog in te trekken.
Zij beraden zich ook op eventuele juridische vervolgstappen. Van Reekum: "We gaan met een advocatenkantoor het vonnis doornemen. Dat telt 22 pagina's. Aan de hand daarvan gaan we kijken of er juridische gaten zijn."
"Een langstudeerboete werkt niet. En inderdaad, de VVD neemt er afstand van, heel veel partijen nemen er afstand van, eigenlijk zijn alleen nog CDA en de PVV er nog voor", zegt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten. "Ik denk dat het vooral heel belangrijk is om studenten goed te begeleiden. En ik vind dat studenten wel iets mogen doen naast hun studie."