Juridische Zaken24 sep '13 17:26

BNR Juridische Zaken | Deken Orde van Advocaten hakt in op toezichtplannen Teeven

Auteur: Renee van Heteren

Volgens algemeen Deken van de Orde van Advocaten Walter Hendriksen verafschuwen advocaten de toezichtplannen van staatssecretaris Fred Teeven. Dat zegt hij in BNR Juridische Zaken.

De staatssecretaris wil een vorm van overheidstoezicht op de advocatuur. Maar volgens Hendriksen tast dat de onafhankelijkheid van advocaten aan.

Zaken tegen de staat
Op dit moment is het toezicht op de advocatuur per arrondissement geregeld. Elf dekens zien samen met hun raden van toezicht erop toe dat advocaten goed werk leveren. Daarnaast is er nog het tuchtrecht. Bovendien is een tijdje geleden op initiatief van de Orde stelseltoezichthouder Rein-Jan Hoekstra aan de slag gegaan. Die kijkt houdt toezicht op de wijze waarop dekens hun werk doen. Maar een door de staatssecretaris benoemd college, dat ook nog eens toegang krijgt tot dossiers, daar verzet hij zich met hand en tand tegen. Hendriksen: ‘60% van de tijd van advocaten wordt besteed tegen de staat. We moeten een waterscheiding aanbrengen tussen staatsinvloed en advocatuur. We willen iedere schijn vermijden dat overheid iets te zeggen heeft over individuele advocatendossiers’.

Tweede Kamer
De discussie over toezicht sleept al jaren voort. Ook voor de voorganger van Hendriksen, Jan Loorbach, was het één van de speerpunten. Maar ondanks dat verzet ligt er nu toch echt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer en er lijkt zich een meerderheid af te tekenen. Maar volgens Hendriksen is de race nog niet gelopen. ‘Op 9 oktober praat stelseltoezichthouder Hoekstra er met de Kamer over. Ik hoop dat hij de Kamer er dan van kan overtuigen dat nader toezicht niet nodig is. En als het wel wordt aangenomen, dan is er nog de Eerste Kamer. Daar is het rechtsstatelijk gehalte mogelijk wat hoger’. En als dat niet lukt, dan overweegt de Orde nog de gang naar de rechter.

Bezuinigingen
Er komt ook een nieuwe bezuiniginsgronde van 85 miljoen euro op de gefinancierde rechtsbijstand.  Het totale budget vermindert met een derde. Volgens Hendriksen raakt Opstelten hiermee een grondrecht. ‘Ik maak me er druk om dat de toegang tot het recht aan de onderkant van de samenleving, waar de noodzaak het grootst is, in het gedrang komt. Geef de mensen waarbij op bestaande rechten, zoals de WW of een bijstandsverzekering, wordt beknibbeld de mogelijkheid om bij de rechter een oordeel te krijgen over de vraag of dat mag’.

Gerelateerde artikelen