Juridische Zaken5 nov '13 18:37Aangepast op 5 nov '13 19:49

BNR Juridische Zaken | Kemper: Meer advocaten laten zich cash betalen dan we nu weten

Auteur: Renee van Heteren

Steeds vaker overleggen advocaten met de deken over contante betalingen van cliënten. Dat zegt Germ Kemper, die vorige week na zes jaar afscheid nam als deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, bij BNR Juridische Zaken. ’’Voorheen gebeurde het één keer per jaar, nu eens in de twee maanden.’’

Los van deze toename aan meldingen denkt Kemper dat de omvang van cashbetalingen aan advocaten omvangrijker is dan nu bij de Orde bekend. Volgens Kemper moeten advocaten oppassen met het aannemen van contant geld. ’’Met contant geld loop je risico in de witwassfeer.’’

Moszkowicz
Het was deken Germ Kemper die vorig jaar na klachten van cliënten en een artikel in NRC Handelsblad de bekendste advocaat van ons land, Bram Moszkowicz, ten val bracht. Hij diende een klacht in bij de tuchtraad tegen Moszkowicz, onder andere vanwege de grote bedragen contant geld die de advocaat aan had genomen zonder daarover met de deken te overleggen. Daartoe zijn advocaten verplicht bij cash-betalingen vanaf 15.000 euro. Uiteindelijk leidde de tuchtzaak ertoe dat Moszkowicz werd geschrapt van het tableau.

5000 euro
Na de affaire-Moszkowicz laaide de discussie over contante betalingen aan advocaten op. Dit verklaart volgens Kemper de toename van het aantal meldingen. Volgens hem zijn advocaten zich er meer van bewust dat ze het risico van witwassen lopen. Vanaf 1 januari 2014 mogen advocaten volgens een besluit van de Nederlandse Orde van Advocaten overigens niet meer dan 5000 euro contant geld aannemen.

Media
Kemper was verrast door de aandacht voor zijn persoon gedurende de Moszkowicz-zaak. ’’Ik ben erg gehecht aan idee dat je functionaris bent, een deken, die niet als persoon al te veel op de voorgrond treedt. Maar de persoon achter de deken leek toentertijd toch een rolletje te gaan spelen. Dat verbaasde mij’’. Kemper heeft verder niet de behoefte gehad te reageren op de aantijgingen in de media werden gemaakt.

Toezicht
De tuchtzaak tegen Moszkowicz kwam aan het rollen door een publicatie in NRC Handelsblad waarin een somber beeld werd geschetst van de financiële administratie van het kantoor van Moszkowicz. Er liep al een klacht van een voormalige cliënt. Daar kwamen er een paar bij, waarna Kemper naar de tuchtraad stapte.

Kemper vindt het niet pijnlijk dat hij als toezichthouder uit de krant moest vernemen dat er iets niet pluis was op het kantoor van Moszkowicz. ’’Waar moet je anders je signalen vandaan halen? Het waren bovendien vooral de zijsporen in het artikel die voor mij relevant waren. Mijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld, juist door de gegevens die in het  NRC-stuk maar een beperkte rol speelden. Ik had vragen als: 'Wat gebeurt er met contant geld?' en 'Hoe worden zaken in de  administratie verwerkt?'."

Niet meer aan tafel bij Teeven
Kemper maakt zich zorgen om afbraak van de rechtshulp en de wijziging van toezicht op de advocatuur die staatssecretaris Teeven van Justitie van plan is. Daarom vindt hij dat de Orde van Advocaten op een paar onderwerpen moet ophouden te praten met Teeven. ’’Ze moeten zeggen: ’’We doen even niet meer mee’’. Dat lijkt me het beste wat je op dit ogenblik kan doen’’.

Gerelateerde artikelen