Juridische Zaken21 sep '12 09:18

Reclassering pleit voor meer enkelbanden | Update

Auteur: Arjan Meesterburrie

Reclassering Nederland wil dat verdachten en veroordeelden die in de gaten moeten worden gehouden, vaker een enkelband krijgen. Dat is goedkoper dan mensen gevangen te houden.

Volgens de reclassering maken rechters en justitie te weinig gebruik van de mogelijkheid. Ze zouden niet vertrouwd zijn met de enkelband en de straf te licht vinden. Maar volgens directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland is de beperking en de psychische druk van de band juist groot:

"Het is wel degelijk een vrijheidsbeneming zo'n enkelband. Iemand wordt echt dag en nacht gecontroleerd waar hij uithangt. Het gaat er om dat je bij andere mogelijkheden dan gevangenisstraf nadenkt wat het meest effectieve middel is om recidive te voorkomen en daar is een enkelband er één van."

Kosten
Dagelijks lopen er in Nederland circa 220 gedetineerden met een enkelband rond. In 2011 waren dat er in totaal 785. Een dag detentie kost 217 euro, een dag elektronisch toezicht met een enkelband 50 tot 70 euro.

"Maar bij de rechter en de reclassering  gaat het daar in eerste instantie niet om", zegt Van Gennip. "Dat is misschien interessant voor de schatkistbewaarder in Nederland maar voor de rechter en de reclassering gaat het erom dat de meest effectieve straf wordt opgelegd waardoor iemand niet opnieuw in de fout gaat. En daar is de enkelband een middel voor."

Twee soorten enkelbanden
Er bestaan twee soorten enkelbanden. De gewone werkt via radiogolven en is bedoeld voor iemand die zich op bepaalde plaatsen moet ophouden, zoals bijvoorbeeld zijn woning. Daarnaast is er een met een gps-systeem, bedoeld voor mensen met een locatieverbod; zij mogen niet op specifieke plaatsen komen, ter bescherming van een slachtoffer.

Gerelateerde artikelen