Juridische Zaken23 aug '12 14:26

Leers: Grenscontroles binnen de grenzen van de wet

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland heeft een camerasysteem in gebruik genomen waarmee de marechaussee gerichter grenscontroles kan uitvoeren. Dat gebeurt zonder dat er persoonlijke gegevens worden opgeslagen, zegt minister Gerd Leers (Immigratie).

Wel of niet de grenzen sluiten?
Wel of niet de grenzen sluiten?

Leers was donderdag bij een grote grenscontrole bij Venlo, waar het camerasysteem '@migoboras' werd gepresenteerd. "Ik denk dat andere landen snel zullen volgen'', aldus Leers.

"Het systeem is ondersteunend voor het mobiel toezicht aan de grens. Daardoor kunnen we nog alerter signaleren waar situaties voorkomen die misbruik maken van de open grenzen, zoals bij mensenhandel en drugshandel.''

@migoboras herkent verdachte auto's die Nederland in of uit willen rijden. Verdachte auto's worden vooraf ingevoerd in een datasysteem. Motoragenten kunnen de gesignaleerde auto vervolgens aanhouden. Er wordt niet gecontroleerd op het kenteken, maar op land van herkomst.

Verkeersstromen
Leers: "Zonder afbreuk te doen aan het principe van het vrije verkeer wil ik toch stevige controles kunnen doen, om die mensen eruit te halen die hier niet mogen zijn."

Hij benadrukt dat dat gebeurt zonder dat er persoonlijke gegevens worden opgeslagen. "Het gaat er ons om verkeersstromen te analyseren. Hoeveel personenauto's, hoeveel vrachtauto's komen er op welk tijdstip uit welke landen. Op basis daarvan kunnen we veel gerichter controleren."

"Het kan zijn dat iemand afkomstig is uit Bulgarije met een auto waarin allemaal werknemers zitten of dames die, zeg maar, de lingerie nog in de tas hebben zitten en dan zeggen: we komen alleen maar op vakantie", aldus de minister.

Hierin worden patronen gezocht, zonder deze te koppelen aan andere bestanden. Leers: "We houden ons aan de regels."

Gerelateerde artikelen