Politie onder vuur in zaak Chemie-Pack
De politie ligt onder vuur op de eerste dag van de strafzaak van de leiding van Chemie-Pack. De politie zou de man die de brand heeft aangestoken niet als verdachte hebben aangewezen.
Door de medewerker die uiteindelijk de brand veroorzaakte immuniteit te beloven, wilde de politie de waarheid boven tafel krijgen om zich vervolgens te richten op de directie van het bedrijf. "De politie heeft het onderzoek daarna volledig gericht op het aan de paal nagelen van de directie, die het beleid niet op orde had", zegt BNR-verslaggever Martijn de Rijk.
Tot de bekentenis van de verdachte had de politie geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn van de brand. Er was alleen bewijs voor overtredingen van de milieuwet en de politie had geen aanwijzingen voor grove schuld.
Toezegging
"Die man is zijn verhaal pas gaan doen nadat hem toegezegd dat hij niet meer als verdachte gezien zou worden. Dat hij voortaan gewoon als getuige zijn verhaal kon doen en zich over vervolging geen zorgen meer hoefde te maken", aldus De Rijk.
Slecht beleid
De verdedeiging van
directie zegt nu dat juist door die man immuniteit te beloven hun cliënten
vandaag voor de rechter staan. De Rijk: "De directie wordt er nu van beschuldigd dat ze een slecht
beleid gevoerd hebben en de regels hebben overtreden. Terwijl het toch volkomen duidelijk is dat de man met de gasbrander degene is die de boel aan heeft gestoken, zo menen de advocaten."
Heel normaal
Ook de man met de brander kwam vandaag aan het woord. "In gebroken
Nederlands vertelde hij dat ie van zijn baas opdracht had gekregen om de pomp te
ontdooien. Die was er op dat moment al mee bezig en zei: goh, neem jij het even over. De gasbrander
werd wel vaker gebruikt als er weer eens iets bevroren was. Ondanks dat het er stikte van de brandbare stoffen", vertelt De Rijk.
Vloeistof
"Hij nam de brander ter hand," gaat De Rijk verder "en zag op een gegevenem dat er een onderdeel van de pomp ontbrak
waardoor de vloeistof eruit stroomde en in een bak terecht kwam. Daar is het vuur vervolgens ingeslagen. En we weten allemaal hoe dat af is gelopen."
Nu is de vraag of hij daar opdracht toe heeft gerekegen van directie of dat ie zelf veranwtoordelijk is.
De verdediging van de verdachten meent dat het Openbaar Ministerie immuniteit heeft beloofd in ruil voor een bekentenis. Officier van justitie Ingeborg Koopmans noemde die suggestie eerder "absurd".
Meineed
Even werd de teamleider van het politieonderzoek naar de Moerdijkbrand, in januari vorig jaar, ook nog even verdacht van meineed omdat hij onduidelijke antwoorden gaf op vragen over een bijeenkomst van politie en het Openbaar Ministerie van een paar weken geleden.
In totaal komen 12 getuigen langs bij de openbare getuigenverhoren in de strafzaak in Breda. Behandeling van de rechtszaak staat gepland in november.