Juridische Zaken27 sep '11 14:36Aangepast op 27 sep '11 17:58

Eis 7 jaar in vastgoedfraudezaak

Auteur: BNR Webredactie

Tegen de hoofdverdachte in de grote vastgoedfraudezaak, Jan van V., is dinsdag zeven jaar cel geëist. Tegen Will F. werd vijf jaar cel geëist en Cees H. hoorde vier jaar tegen zich eisen.

Justitie ziet Van V. als het onbetwiste hoofd van de criminele organisatie van vastgoedfraudeurs en verwijt hem onder meer miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten in de zogenoemde 'Klimop'-zaak worden berecht voor grootschalige fraude. Ze zouden voor meer dan 200 miljoen euro het Bouwfonds en daarna het Philips Pensioenfonds leeggeroofd hebben.

Cees H.
Het OM eiste vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. Hij wordt verdacht van onder meer witwassen en deelname aan een criminele organisatie. "H. leek een achtenswaardig burger, maar maakte de fraude mogelijk door Van V. de vrije hand te geven'', aldus het OM.

"Ondanks het feit dat H. relatief kleine bedragen incasseerde, wordt de fraude hem zwaar aangerekend, omdat hij het zou hebben moeten stoppen", zei de officier van justitie. H. wist van de malversaties van hoofdverdachte Jan van V. en vindt volgens het OM nog steeds dat Bouwfonds goed bestuurd werd in de fraudeperiode. "Door hemzelf, dat spreekt", aldus de officier.

Will F.
Tegen Will F., de voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management, werd vijf jaar cel geëist. "F. was vooral bezig zijn eigen portemonnee te spekken", aldus het OM.

F. wordt onder meer verdacht van oplichting van Philips Pensioenfonds en verduistering. Verder wordt hij verdacht van witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en zou hij zich hebben laten omkopen.

Grootste manipulator
"Van V. is de grootste manipulator van allen. Een man die nooit het achterste van zijn tong laat zien", zei de officier van justitie.

"Van V. deed alsof hij openheid van zaken gaf, maar weigerde volledige openheid te geven over al die moeilijke betalingen", aldus de officier. "Hij houdt nog steeds mensen de hand boven het hoofd. In zijn eigen morele kosmos deed hij niets fout, want iedereen werd rijk."

Gerelateerde artikelen